Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
9 maj klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Malin Wahlin, violin och Carolina Bengtsdotter Ljung, sång
Dirigent: Mario Gropsianu
Övriga medverkande: Forssaängkören under ledning av Marcus Moszny

Carmen möter våren

Den stolta och eldiga zigenerskan Carmen har ju blivit odödliggjord genom Bizets opera, och i år gästar hon Vårfestivalen i form av mezzosopranen Carolina Bengtsdotter Ljung. Carolina är bosatt i Falun men sjöng i flera år på olika scener i Europa. Innan dess var hon också Jussi Björling-stipendiat. Förutom två arior ur Carmen, Habaneran och Seguidillan, sjunger hon också den förföriska 'Meine Lippen sie küssen so heiss' ur Lehars operett Giuditta samt 'Wien, mina drömmars stad' en sång som ofta fanns på Birgit Nilssons konsertprogram. Vår andra solist är den unga och mycket lovande violinisten Malin Wahlin, nyss fyllda 19 år. Hon spelar normalt i orkestern, där också pappa Anders sitter, men den här gången står hon framför orkestern och spelar solostämman i första satsen ur Lalos Symphonie Espagnole. Mera spanskt med andra ord. Forssaängkören medverkar också med en egen avdelning och sjunger naturligtvis tillsammans med publiken 'Blomma min stad' - och kastar nejlikor. Så har det alltid varit ...
Orkestern dirigeras, liksom vid förra konserten, av Mario Gropsianu. Med sitt rumänska ursprung är det självklart att han tycker om 'Europas blå band', floden Donau, som ju rinner ut i Svarta havet i hans hemland - även om Strauss' 'An der schönen blauen Donau' skildrar floden ur wienarnas perspektiv. En annan stor centraleuropeisk flod är Moldau - eller Vltava som den heter på tjeckiska. Den har sina källor i bergsområdena i södra Tjeckien, rinner sedan norrut, passerar Prag och förenas slutligen med Elbe. I Smetanas kända orkesterverk får vi följa Moldau på dess 430 kilometer långa färd.
Mascagnis välbekanta intermezzo ur Cavalleria rusticana får vi också stifta bekantskap, liksom ett knippe melodier ur The Sound of Music, och - berätta inte detta, det är en hemlighet - än en gång får ni i publiken vara med och klappa takten i 'Blixt och dunder'! Bara det är värt inträdet.