Höstkonsert

Höstkonsert Borlänge Orkesterförening
8 oktober kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Torleif Thedéen, cello
Dirigent: Christer Paulsson
Biljettpris: 150:-

Slaviskt vemod

Antonin Dvorak bodde några år på 1890-talet i New York, där han var direktör för Nationalkonservatoriet. Under den tiden tillkom några av hans bästa och mest älskade kompositioner, inspirerade av amerikansk folkmusik men också fyllda av hemlängtan.Symfonin "Från nya världen", den "Amerikanska" stråkkvartetten och cellokonserten tillhör den perioden. Dvorak blev inspirerad att skriva en cellokonsert efter att ha hört Victor Herberts konsert vid två tillfällen. Då ändrade han sin uppfattning att cellon var ett utmärkt orkesterinstrument men totalt olämpligt för soloändamål. Konserten uruppfördes i London 1896 och har alltsedan dess varit ett av de mest spelade verken för cello och orkester.

Mera nationalromantik


Dvoraks musik präglas av hans stora kärlek till hemlandet. Det gör också Franz Liszts musik i stor utsträckning, även om han var en kosmopolit som tillbringade stora delar av sitt liv i Frankrike och Italien. Men djupt i hans hjärta fanns Ungern och landets musik genomsyrar hans musik. Bland hans mest kända verk är de nitton Ungerska rapsodierna för piano. Av dessa lät han orkestrera sex stycken och nummer två, som kommer att spelas på vår konsert, har varit den mest populära: färgrik, rytmisk och med sugande melodier.

Nordisk nationalromantik står också på programmet, och närliggande dessutom. För Oskar Lindberg, född i Gagnef 1887, var folkmusiken den stora inspirationskällan och redan 1907-08 komponerade han Tre dalmålningar, som blev hans opus 1.

Torleif Thedéen


Torleif Thedéen är en av Scandinaviens främsta instrumentalister. Efter att 1985 ha vunnit inte mindre än tre prestigefyllda tävlingar blev han snabbt efterfrågad som solist över hela världen och idag turnerar han flitigt, både som orkestersolist och kammarmusiker. Han har spelat med många av världens främsta orkestrar och dirigenter och spelat in ett stort antal kritikerrosade skivor. Bland annat gjorde han 2002 en inspelning av Dvoraks cellokonsert. Torleif spelar en cello av David Techler, byggd 1711. Den tillhörde tidigare den amerikanske cellisten Lynn Harrell.