Landén & Ollikainen

Landén & Ollikainen Dalasinfoniettan
17 oktober kl 19.00
Hagakyrkan (OBS! Lokal)
Solist: Christina Landén, horn
Dirigent: Eva Ollikainen
Pris: 160:-
Förköp på Visit Södra Dalarna

Landén & Ollikainen

Landén & Ollikainen
Emellanåt får Dalasinfoniettans musiker möjlighet att framträda som solister. Förra hösten var det Johannes Paulsson som spelade Mozarts fjärde violinkonsert, nu är det dags för hustrun, Christina Landén, att ta sig an en annan Mozart-fyra, den sista hornkonserten med en charmigt melodiös mellansats.

Dumbarton Oaks var namnet på en fastighet i Washington, DC, ägd av paret Bliss, som till sin trettioåriga bröllopsdag beställde en kammarkonsert av Igor Stravinsky. Den uruppfördes i det eleganta musikrummet på fastigheten i maj 1938. De tre korta satserna spelas i en följd utan paus.

Under första världskriget skrev Maurice Ravel en svit i sex satser för piano, Le tombeau de Couperin, där han använde sig av barockens traditionella danser som förekom i t ex Francois Couperins klaversviter. 1919 instrumenterade Ravel fyra av satserna för orkester och den versionen har blivit ett av hans populäraste verk.

När Arnold Schönberg påbörjade sin Kammarsymfoni nr 2 år 1906 var han på väg att överge den tonala musiken, och trots flera försök att fullborda symfonin blev den liggande ospelad i 33 år innan han fullbordade den. Den innebar då att han återvände till tonaliteten – något som han medgav att han alltid längtat till.