2008-10-11 - Äntligen ny flygel!

Äntligen ny flygel! Borlänge Orkesterförening
11 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Roland Pöntinen
Dirigent: Christer Paulsson
Pris: 150:-

50-årig Steinway

I mer än 50 år har Steinwayflygeln i Hagagymnasiets aula tjänat troget och många framstående pianister har spelat på den. På senare år har den emellertid visat påtagliga ålderskrämpor och i och med att vi med hjälp av medel från Borlänge Kommun, Musikskolan och Sparbanksstiftelsen kunnat införskaffa ett nytt instrument av hög klass har gamlingen till slut kunnat gå i välförtjänt pension.

Roland Pöntinen

Det nya instrumentet är också en Steinway, lite mindre än den förra men ungdomlig och vital. För att visa upp den från sin bästa sida har vi engagerat Sveriges kanske främste pianist, Roland Pöntinen, som solist och han kommer att spela Griegs älskade Pianokonsert, som inte har hörts i Borlänge på mången god dag. Innan Roland slår sig ned vid klaviaturen blir det också högtidlig avtäckning av flygeln och allra först på programmet står Antonin Dvoraks älskliga och melodiska Symfoni Nr 8. På dirigentpulten hittar vi Christer Paulsson.


2008-11-29 - Adventskonsert

Borlänge Orkesterförening
29 november klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Solister: Christer Paulsson - cello, Katharina Frogner - sång
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: Fri entré

Advent

Bygdens körer och Borlänge Orkesterförening i skön förening och var för sig har varit troget återkommande inslag i Adventskonserten i Stora Tuna kyrka. Det är en rymd och en värme i akustiken där som skänker både intimitet och storslagenhet åt musiken. Att Otto Olssons Advent kommer att ljuda från orgelläktaren kan vi räkna med. Så har det alltid varit.

Bengt-Åke Lindén

För orkesterns del sker det emellertid en förändring: Christer Paulsson har beslutat att trappa ner på dirigerandet och i ställe framträda som cellosolist i Max Bruchs vackra Kol Nidrei. Dirigent blir i stället Bengt-Åke Lindén, som de flesta är vana att se traktera valthorn. Men han dirigerar också Ungdomssymfonikerna och är flitig körledare.


2009-03-07 - Solistkonsert

Borlänge Orkesterförening
7 mars klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Fredrik Fors, klarinett
Dirigent: Mario Gropsianu
Pris: 150:- /Skolungdom 75:-

Mästarmöten

Vid årets solistkonsert får vi uppleva mästarmöten på flera nivåer. En är givetvis att två av musikhistoriens stora tonsättare, Haydn (1732-1809) och Mendelssohn (1809-1847)visserligen inte möttes men deras livsbanor nuddade varandra för 200 år sedan. För att hylla dessa två inleder vi konserten med Mendelssohns uvertyr Hebriderna, som han inspirerades till efter att ha besökt ögruppen utanför Skottlands västra kust. Som avslutning spelar vi sedan Haydns Symfoni Nr 100, som brukar kallas 'Militärsymfonin'. Inte för att den skulle vara speciellt krigisk men Haydn använder sig här av cymbal, tamburin och andra instrument hämtade från den osmanska (turkiska) janitsjarmusiken.

Som en brygga mellan dessa två tonsättare, och mellan två epoker i musikhistorien, låter vi klarinettmästaren Fredrik Fors, sedan åtskilliga år försteklarinettist i Oslos Filharmoniker, spela Carl Maria von Webers Klarinettkonsert Nr 1. Weber skrev musik under båda de andra tonsättarnas livstid och brukar betraktas som den förste romantikern - men med rötter i klassicismen.

Vi kan tala om ytterligare ett mästarmöte - faktiskt en återförening mellan Fredrik Fors och konsertens dirigent Mario Gropsianu. Senast Fredrik spelade med orkestern ville han som extranummer spela ett stycke av Morton Gould, men för det behövdes en kontrabasist, och Mario, som i många år spelat bas i BOF, fanns till hands och de framförde tillsammans en svängig duo. Nu träffas de igen men denna gång med Mario som dirigent. Vi får väl se om det blir ett extranummer den här gången också.

Mario Gropsianu har alltså en dirigentkarriär parallellt med sitt kontrabasspelande och sina pedagogiska uppdrag. Han dirigerar regelbundet i sitt hemland Rumänien, har gästdirigerat i Spanien och framträder ofta med Dalarnas Orkesterförening i Falun, närmast vid en konsert den 7 februari, alltså exakt en månad före vår konsert.


2009-04-04 - Skapelsen

Skapelsen DalaSinfoniettan
DalaSinfoniettans kör
Falu Kristine kyrkokör
4 april klockan 17.00
Stora Tuna kyrka
Dirigent: Bjarte Engeset
Solister: Maria Keohane, Helge Rönning
Pris: 150:- / Skolungdom 75:-

Skapelsen

I Haydns oratorium Skapelsen får vi följa tillblivelsen av vår planet såsom den skildrar i Första Mosebok, från det mörkar som vilade över jorden, den bländande ljusupplevelsen när Gud äskar 'Varde ljus!', hur växter och djur erövrar hav och land - allt skildrat av de tre ärkeänglarna och magnifika körer - tills vi i sista delen får möta de första människorna: Adam och Eva. Det är vackert, dramatiskt och gripande. Bland solisterna märks framför allt sopranen Maria Keohane, bosatt i Smedjebacken men verksam ute i världen som en av de ledande specialisterna på äldre musik.


2009-05-09 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
9 maj klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Malin Wahlin, violin och Carolina Bengtsdotter Ljung, sång
Dirigent: Mario Gropsianu
Övriga medverkande: Forssaängkören under ledning av Marcus Moszny

Carmen möter våren

Den stolta och eldiga zigenerskan Carmen har ju blivit odödliggjord genom Bizets opera, och i år gästar hon Vårfestivalen i form av mezzosopranen Carolina Bengtsdotter Ljung. Carolina är bosatt i Falun men sjöng i flera år på olika scener i Europa. Innan dess var hon också Jussi Björling-stipendiat. Förutom två arior ur Carmen, Habaneran och Seguidillan, sjunger hon också den förföriska 'Meine Lippen sie küssen so heiss' ur Lehars operett Giuditta samt 'Wien, mina drömmars stad' en sång som ofta fanns på Birgit Nilssons konsertprogram. Vår andra solist är den unga och mycket lovande violinisten Malin Wahlin, nyss fyllda 19 år. Hon spelar normalt i orkestern, där också pappa Anders sitter, men den här gången står hon framför orkestern och spelar solostämman i första satsen ur Lalos Symphonie Espagnole. Mera spanskt med andra ord. Forssaängkören medverkar också med en egen avdelning och sjunger naturligtvis tillsammans med publiken 'Blomma min stad' - och kastar nejlikor. Så har det alltid varit ...
Orkestern dirigeras, liksom vid förra konserten, av Mario Gropsianu. Med sitt rumänska ursprung är det självklart att han tycker om 'Europas blå band', floden Donau, som ju rinner ut i Svarta havet i hans hemland - även om Strauss' 'An der schönen blauen Donau' skildrar floden ur wienarnas perspektiv. En annan stor centraleuropeisk flod är Moldau - eller Vltava som den heter på tjeckiska. Den har sina källor i bergsområdena i södra Tjeckien, rinner sedan norrut, passerar Prag och förenas slutligen med Elbe. I Smetanas kända orkesterverk får vi följa Moldau på dess 430 kilometer långa färd.
Mascagnis välbekanta intermezzo ur Cavalleria rusticana får vi också stifta bekantskap, liksom ett knippe melodier ur The Sound of Music, och - berätta inte detta, det är en hemlighet - än en gång får ni i publiken vara med och klappa takten i 'Blixt och dunder'! Bara det är värt inträdet.


2009-10-10 - Höstkonsert

Höstkonsert Borlänge Orkesterförening
10 oktober 2009 kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Nils Klöfver, gitarr, Tobias Nilsson, sång
Dirigent: Christer Paulsson

Kulturstipendiater

Både Nils Klöfver och Tobias Nilsson har tilldelats Borlänge Kommuns kulturstipendium, Tobias så sent som i våras. Till vardags hittar man Nils i London, där han försörjer sig som gitarrsolist, medan Tobias studerar i Köpenhamn och har siktet inställt på att bli operasångare.

Vid konserten i Hagagymnasiets aula kommer Nils att spela solostämman i spanjoren Rodrigos berömda Concierto de Aranjuez, melodiskt vackert men också med utrymme för virtuositet. Tobias' barytonröst får vi höra i arior av Mozart, Rossini (Faktotumarian ur Barberaren i Sevilla) och Donizetti samt en av sångerna ur Ture Rangströms sångcykel "Ur Kung Eriks visor" till texter av Gustaf Fröding. Dessutom har de lovat att göra någonting tillsammans, men vad, det är till vidare en hemlighet.

Utöver detta spelar orkestern ett verk av den nyligen bortgångne Erland von Koch, "Oxbergsvariationer". Där begagnar han sig av folkmusik som han upptecknade när han bodde i Dalarna. Vår dirigent Christer Paulsson var för övrigt elev till von Koch på Musikhögskolan en gång i tiden.

Biljetter kan köpas på Turistbyrån eller direkt vid dörren från kl 16 konsertdagen. Råkar ni stöta på någon av musikerna ute på stan går det också bra att fråga efter biljetter. Det kan mycket väl tänkas att vederbörande har ett par till övers.


2009-11-21 - Eine kleine Nachtmusik

Eine kleine Nachtmusik Dalasinfoniettan
21 november klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Dirigent: Johannes Gustavsson

Musik av tre mästare

Vi känner alla igen Mozarts lilla mästerverk Eine kleine Nachtmusik; från början avsedd som bakgrundsmusik på middagar och fester men idag ett av Mozarts mest spelade verk. Av Dvorák njuter vi av Serenad för blåsare, full av tjeckisk folkmusik. Storstilad avslutning blir det i Beethovens Eroica, symfonin som många menar var hans symfoniska genombrott.
Mozart och Beethoven tillhör den klassiska musikens riktiga höjdare. Trots att de båda räknade sig som wienerromantiker var de väldigt olika varandra. Den största skillnaden ligger i att musiken av Mozart räknas som lättsmält medan musiken av Beethoven med åren blev svår. Ur Mozarts överinspirerade sinne flödade musiken; det var välskrivet, njutbart och blixtrande snillrikt – vilket vi verkligen hör i Eine kleine Nachtmusik. Beethovens tidiga verk var förvisso älskvärda och okomplicerade, men när hans dövhet började göra sig känd blev hans musik allt mer eftertänksam och inåtvänd. Trots detta är det från den här tiden som hans mest berömda verk härstammar, bland annat den hjältemodiga Eroican.

Eine kleine Nachtmusik är säkert i mångas tycke det mest kända och mest älskade av Mozarts alla verk. Och man kan undra om det finns något mer välskapt och välpolerat, en mer perfekt musikalisk pärla än denna. Ordet 'nachtmusik' är det tyska begreppet för serenad. Vid tillkomsten av Eine kleine Nachtmusik hade Mozart redan komponerat tolv serenader och jämför man detta verk med de tidigare serenaderna gör den verkligen skäl för namnet, en liten serenad. Det är en miniatyr; en enkel, klassiskt ren och lättillgänglig bagatell. En närmare studie avslöjar mängder med oväntade och djärva avvikelser från gängse normer - Mozart hade säkert mycket roligt när han arbetade på denna serenad, den som dessvärre blev hans sista.

Dvoráks verk kom som en frisk fläkt, och på många sätt påminner den tjeckiske senromantikern om Mozart. Båda skördade triumfer och deras musik var fylld av glädje och ljus. Serenad i d-moll för blåsare skrev Dvorák en kort tid innan han påbörjade de Slaviska danserna, och dessa båda verk visar tydligt att han var ett barn av den lantliga folkmusiken; den var hans livsblod, hans njutning och sprudlande glädje. Senare skulle den ju även bli en viktig ingrediens i hans stora slagnummer och trumfkort Symfoni nr. 9, Från den nya världen, lika älskad som Beethovens Femma eller Mozarts 40:e symfoni.

Beethoven hade stora brister i sin bildning, utom på musikens område. Men det hindrade honom inte att bli mycket beläst och driven av en passionerad romantisk revolutionstro på rätten för envar att leva i frihet och värdighet och med skydd mot utnyttjande från de mäktiga. Namnet på hans tredje symfoni "Eroica" betyder närmast hjältemodig och historien berättar att det var divisionsgeneral Jean-Baptiste Bernadotte (senare kung Karl XIV Johan av Sverige), som påverkade kompositören att skriva ett verk för att hedra general Bonaparte. I Napoleon såg Beethoven en personifiering av de dygder som den gamla romerska republiken representerade. 1804 visade Beethoven arrangemanget för sina vänner, där han över sitt eget namn hade skrivit namnet "Bounaparte", men när Napoleon utropade sig själv till kejsare den 2 december 1804 rev Beethoven itu sidan och skrev istället "Sinfonia Grande" på sitt exemplar, dock med en notering i blyerts lydande "Geschrieben auf Bonaparte". Till slut tillägnade Beethoven furst Lobkowitz verket, efter att denne hade betalat 400 dukater för äran.

Johannes Gustavsson är uppvuxen och bosatt i Arvika med sin familj. Han är utbildad vid Norges Musikhögskola och till en början studerade han viola, men övergick så småningom till dirigering för Lars-Anders Tomter, Olav-Anton Thommessen och Ole-Kristian Ruud. Johannes har även tagit dirigentkurser för Simon Streatfeild och Jorma Panula. I maj 2003 vann han Svenska dirigentpriset med motiveringen: ”Tydlig vilja och musikalisk energi med god förmåga att förmedla sina intentioner till musikerna”. Året därpå vann han andra pris i den internationella Georg Solti-tävlingen. Han blev 2008 den första att tilldelas Herbert Blomstedts dirigentpris av Kungliga Musikaliska Akademien och fick samma år publikens pris vid Toscanini-tävlingen i Taormina i Italien. Det var förresten efter den tävlingen som tidningarna i Italien skrev ” Gustavsson nöjde sig inte med att dirigera, han gjorde musik också” . Det bådar gott för en riktig toppenkväll här hos oss!


2009-11-28 - Adventskonsert

Adventskonsert Borlänge Orkesterförening och bygdens körer
28 november kl 18.00
Stora Tuna kyrka
Dirigent: Christer Paulsson

När vintermörkret kring oss står

När det är nästan som allra mörkast börjar ett nytt kyrkoår första söndagen i Advent, och i Stora Tuna kyrka har man i många år tjuvstartat kvällen före med den stora adventskonserten. Av hävd skall också alla ha möjlighet att besöka konserten, och därför tar församlingen inget inträde. Däremot är det upp till var och en att lämna kollekt när man går hem.
Det blir välkända adventssånger (bl a Otto Olssons Advent och Hosianna) liksom psalmen Bereden väg för Herran)och det bjuds på Hallelujakören ur Händels Messias samt en kör ur Saint-Saens Juloratorium. Borlänge Orkesterförening spelar bl a en Concerto grosso av Corelli med egna solister. Som separat kör framträder Borganäskören. Vi räknar också med att engagera en sångsolist.


2010-02-20 - Solistkonsert

Solistkonsert Borlänge Orkesterförening
20 februari kl. 17,00
Hagagymnasiets aula
Solist: Stephan Fahlgren, piano
Dirigent: Christer Paulsson

Chopin 200 år

Frederic Chopin föddes i Polen den 1 mars 1810, så vår hyllningskonsert ligger bara en dryg vecka före jubileet. Chopin räknas som en av de allra främsta kompositörerna av pianomusik och många av hans valser, polonäser, etyder, impromptun m m är mycket välkända och ofta framförda. Den mesta av hans musik är just musik för solopiano, men han skrev också en fin cellosonat, ett drygt dussin sånger och två pianokonserter. Den som vi kommer att spela går i f-moll och betecknas som nummer två, men den är i själva verket komponerad tidigare än nummer ett som går i e-moll. Anledningen till den missvisande numreringen är att e-mollkonserten gavs ut i tryck tidigare än den i f-moll.
Stephan Fahlgren, som alltjämt studerar - i Köpenhamn för övrigt - är uppväxt i Borlänge och för lite drygt ett år sedan gav han en mycket uppskattad soloafton i kammarmusikföreningens regi. Därför föll det sig ganska naturligt att engagera honom också till orkesterföreningen. Förutom konserten kommer Stephan också att spela ett par rena solostycken.
På programmet står också musik av den svenske tonsättaren Gunnar de Frumerie, Svit i gammal stil, och Franz Schuberts Symfoni nr 3 i D-dur.


2010-04-24 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
Borganäskören och Borlänge Kammarkör
24 april kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Solist: Camilla Sörman

Borlänge hälsar våren

Ända sedan 1957 har Borlänge hälsat våren till tonerna av Lille Bror Söderlundhs Blomma min stad. Och på den punkten blir det ingen ändring till 2010 års Vårfestival. Däremot har Bengt-Åke Lindén tänkt delvis i nya banor beträffande repertoaren i övrigt. Med stor maffig blandad kör kan han bara inte låta bli att ha med O Fortuna ur Orffs Carmina burana och dessutom Merano ur Chess. Kör a cappella (dvs sång utan ackompanjemang) blir det också och vad passar väl bättre än Peterson-Bergers Stämning. Sedan blir det en del ren orkestermusik, filmmusik ur Pirates of the Caribbean, samt den oändligt vackra Våren av Grieg. Så blir det ett pampigt och färgrikt stycke av Rimskij-Korsakov nämligen Cortege ur Mlada.

Camilla Sörman

Solisten, Camilla Sörman, Borlängetjej i förskingringen som både sjunger och komponerar, dyker upp och sjunger några låtar, t ex The girl in 14G. En synnerligen omväxlande meny med andra ord - precis som det ska vara på en vårfestival.


2010-10-09 - Höstkonsert

Höstkonsert Borlänge Orkesterförening
9 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Stefan Arnold
Dirigent: Christer Paulsson
Pris: 150:-

Kom hör min vackra visa

Denna vackra vårsång har de flesta av oss sjungit men kanske inte tänkt på att det är Mozart som skrivit den. "Längtan till våren" heter den i det tyska originalet. Mozart var inte främmande för att återanvända sina teman och den muntra sista satsen i hans Pianokonsert nr 27, bygger på just denna sång. Men hela konserten är sprängfylld av underbar musik.

Ödessymfonin

Ludwig van Beethoven drabbades tidigt av hörselnedsättning och i mitten av 1800-talets första decennium, när han var i 35-årsåldern, började problemet bli akut. Han fruktade att det skulle leda till total dövhet, vilket det också gjorde. Han gick till och med i självmordstankar och förde en inre kamp huruvida han skulle ta steget eller inte. Det är detta som skildras i "Ödessymfonin". Ödet bankar på dörren i inledningen och det rytmiska motivet återkommer i symfonin som ett ledmotiv. c-moll är en ödesmättad tonart men symfonin mynnar ut i jublande dur - ett tecken på att livsviljan har segrat.

Vågspel

Tillvaron kan många gånger vara ett vågspel - inte bara som i Beethovens fall - men vår dirigent Christer Paulsson har kanske lika mycket tänkt på det tidvis ymniga regnandet sistlidna sommar med höga vattenflöden när han komponerade "Vågspel" som blir konsertens inledningsnummer.

Stefan Arnold

Han är född i Würzburg i Tyskland, Stefan Arnold, men sedan många år är han bosatt i Wien. Numera innehar en professur i pianospel där men vid sidan av den är han långa perioder på resande fot med hela världen som arbetsfält. Som gammal elev till Hans Leygraf har han en klockarkärlek för Sverige och inte minst Dalarna dir han ofta och gärna återvänder. I Borlänge har han varit flera gånger tidigare, både som solist med Borlänge Orkesterförening och i Borlänge Kammarmusikförening. Nu ser han fram emot att få spela på Hagaaulans nya fina Steinwayflygel.


2010-11-27 - Adventskonsert

Adventskonsert Bygdens körer och Borlänge Orkesterförening
27 november klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Solist: Lars Karlin, trombon
Dirigent: Bengt-Åke Lindén

Brusande kör

I årtionden har bygdens körsångare slutit upp för att dagen före första advent hälsa det nya kyrkoåret. Gamla bekanta sånger som Otto Olssons Advent och George Frideric Handels Dotter Sion återkommer regelbundet men nyheter dyker också upp. I år bjuds bland annat på Antonio Vivaldis Gloria för två sångsolister, kör och orkester.

Lars Karlin

Dessutom kommer Borlängesonen Lars Karlin hem från sin anställning i Hannover som solist till Borlänge Orkesterförening. Domedagsbasuner har vi hört talas om men det blir det inte fråga om här utan älskvärda Wienklassiska tongångar i Leopold Mozarts konsert för alttrombon och stråkar. Leopold var far till Wolfgang Amadeus Mozart.

Du får också vara med

Givetvis blir det psalmsång också och visst är det en härlig känsla när ljudet av flera hundra röster stiger upp mot valven i Stora Tuna kyrka.

Inget inträde

Av hävd betalar man inte inträde vid adventskonserten, däremot tas det upp kollekt vid konsertens slut - en kollekt som kommer kyrkans verksamhet till godo.

Varmt välkomna!


2011-03-12 - Önskekonsert

Önskekonsert Borlänge Orkesterförening
12 mars klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Hanna Husáhr, sång, och Magdalena Grundström, flöjt
Dirigent: Christer Paulsson

Önskekonsert

Hur många gånger har du inte gått på konsert och tänkt: "Ack, att jag finge vara med och bestämma programmet! Så bra det skulle bli!"

Det är precis så vi har resonerat. Nu har du chansen! För att underlätta valet har vi sammanställt en önskelista, som du hittar här på vår hemsida men som också finns i pappersformat. Den kommer att finnas tillgänglig vid våra konserter under hösten. Sista datum för att komma med önskemål är söndagen den 5 december i samband med konserten i Stora Tuna kyrka när Dalasinfoniettan framför Händels Messias.

OBS! Röstningen är avslutad! [url=http://orkesterforeningen.se/index.php?sida=rostning]Se resultatet här.[/url]

Våra solister

Magdalena Grundström spelar flöjt i orkesterföreningen och det finns flera stycken med flöjt. Dessutom finns på önskelistan ett rent solostycke för instrumentet, Syrinx (Syrener) av Claude Debussy.
Hanna Husáhr är Borlängetjejen som förra säsongen fick sitt genombrott i större sammanhang när hon sjöng Leila i Folkoperans uppsättning av Pärlfiskarna. Från i höst är hon engagerad vid Finska Nationaloperan i Helsingfors och kommer att sjunga Adina i Kärleksdrycken i början av novemner och till våren 2011 finns hon med i Puccinis Syster Angelica.

Välkommen alltså att lägga dina röster på repertoaren till Önskekonserten. Du kan till och med vinna fina priser om du har tur vid lottdragningen.


2011-05-14 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
14 maj kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Anna Eklund-Tarantino, sopran, Carolina Bengtsdotter Ljung, mezzo-sopran, Gwyn Hughes Jones, tenor och Tobias Nilsson, baryton
Borganäskören och Borlänge Kammarkör
Dirigent: Mario Gropsianu
Pris: 200:-

Jussi Björling 100 år

I år är det 100 år sedan Jussi Björling föddes i Borlänge. Runt om i världen har detta firats och kommer att firas. Det är självklart att han ska firas också i sin födelsestad. Ett av alla de arrangemang som sker till hans ära under året är Vårfestivalen. För att riktigt markera Jussis betydelse har vi, förutom två körer, engagerat inte mindre än fyra solister med bland andra tenoren Gwyn Hughes Jones från Wales, tvåa i Jussi Björling Tenor Competition år 1994. Repertoaren består till allra största delen av musik ur operor där Jussi framträdde och en höjdpunkt bland många blir kvartetten ur Rigoletto.

Gwyn Hughes Jones

Gwyn Hughes Jones kommer från Llanbedrgoch, Anglesey, i Wales. He gjorde sin professionella operadebut 1995 med Welsh National Opera, då han sjöng Ismaele i Verdis Nabucco. Sedan dess har han sjungit åtskilliga roller där liksom på English National Opera och Covent Garden-operan i London. Han har gästspelat i bl a Lyon, Paris Brüssel, Oslo och Trondheim.
Sin amerikanska debut gjorde han 1999 i Chicago och samma år framträdde han för första gången i San Francisco. 2001 var det dags för debut på Metropolitanoperan i New York, dit han regelbundet återvänt. 2008 sjöng han Cavaradossi i Los Angeles med Placido Domingo som dirigent.
Gwyn har också en omfattande konsertrepertoar som han har framfört runt om i världen, däribland Israel och Japan. Under fjolåret gav han flera konserter till Jussi Björlings minne, 50 år efter vår svenske storsångares bortgång.

Anna Eklund Tarantino

Anna är en av landets mest eftersökta konsertsångerskor och har framträtt i Dalarna i olika sammanhang. Sedan en tid har hon också fritidshus i länet. Hon gästspelar också regelbundet utomlands, senast i Ukraina.

Carolina Bengtsdotter Ljung

Carolina var under flera säsonger anställd vid operan i Mannheim i Tyskland men är numera frilansande sångare. Hon utbildade sig i Göteborg oh Stockholm. 1996 tilldelades hon Jussi Björlingstipendiet och samma år Svenska Richard Wagnersällskapets Bayreuthstipendium. Hon är bosatt i Falun och has sjungit flera gånger i Borlänge, senast vid minneskonserten i Stora Tuna kyrka den 9 september, på 50-årsdagen av Jussi Björlings bortgång.

Tobias Nilsson

Tobias spelade i flera år oboe i Borlänge Orkesterförening men bestämde sig sedan för att utbilda sig till sångare. Efter studier vid Musikkonservatoriet i Falun och fortsatte därefter i Köpenhamn. För närvarande arbetar han som musiklärare på Hagagymnasiet.

Mario Gropsianu

Mario utbildade sig i sitt hemland Rumänien. Han arbetar till vardags som lärare vid Dans- och musikskolan i Falun, där han undervisar i kontrabas och elbas men han är också flitigt verksam som dirigent i olika sammanhang. Opera är hans stora passion.


2011-10-08 - Höstkonsert

Höstkonsert Borlänge Orkesterförening
8 oktober kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Torleif Thedéen, cello
Dirigent: Christer Paulsson
Biljettpris: 150:-

Slaviskt vemod

Antonin Dvorak bodde några år på 1890-talet i New York, där han var direktör för Nationalkonservatoriet. Under den tiden tillkom några av hans bästa och mest älskade kompositioner, inspirerade av amerikansk folkmusik men också fyllda av hemlängtan.Symfonin "Från nya världen", den "Amerikanska" stråkkvartetten och cellokonserten tillhör den perioden. Dvorak blev inspirerad att skriva en cellokonsert efter att ha hört Victor Herberts konsert vid två tillfällen. Då ändrade han sin uppfattning att cellon var ett utmärkt orkesterinstrument men totalt olämpligt för soloändamål. Konserten uruppfördes i London 1896 och har alltsedan dess varit ett av de mest spelade verken för cello och orkester.

Mera nationalromantik


Dvoraks musik präglas av hans stora kärlek till hemlandet. Det gör också Franz Liszts musik i stor utsträckning, även om han var en kosmopolit som tillbringade stora delar av sitt liv i Frankrike och Italien. Men djupt i hans hjärta fanns Ungern och landets musik genomsyrar hans musik. Bland hans mest kända verk är de nitton Ungerska rapsodierna för piano. Av dessa lät han orkestrera sex stycken och nummer två, som kommer att spelas på vår konsert, har varit den mest populära: färgrik, rytmisk och med sugande melodier.

Nordisk nationalromantik står också på programmet, och närliggande dessutom. För Oskar Lindberg, född i Gagnef 1887, var folkmusiken den stora inspirationskällan och redan 1907-08 komponerade han Tre dalmålningar, som blev hans opus 1.

Torleif Thedéen


Torleif Thedéen är en av Scandinaviens främsta instrumentalister. Efter att 1985 ha vunnit inte mindre än tre prestigefyllda tävlingar blev han snabbt efterfrågad som solist över hela världen och idag turnerar han flitigt, både som orkestersolist och kammarmusiker. Han har spelat med många av världens främsta orkestrar och dirigenter och spelat in ett stort antal kritikerrosade skivor. Bland annat gjorde han 2002 en inspelning av Dvoraks cellokonsert. Torleif spelar en cello av David Techler, byggd 1711. Den tillhörde tidigare den amerikanske cellisten Lynn Harrell.


2011-11-26 - Adventskonsert

Bygdens körer och Borlänge Orkesterförening
26 november kl 18.00
Stora Tuna kyrka


2011-12-14 - Barockkonsert

Barockkonsert Dalasinfoniettan
14 december kl 19.00
Hagakyrkan
Solist och dirigent: Nils Erik Sparf

Programmet upptar verk av den franske tonsättaren Rebel, som i inledningen till baletten Les Élémens, skildrar kaos på ett synnerligen djärvt sätt. Vi får också höra två av Johann Sebastian Bachs orkestersviter: nr 2 i h-moll för flöjt och stråkar, och nr 3 i G-dur med pampiga pukor och trumpeter men också den vackra och välkända Air för enbart stråkar.
Mozarts symfoni nr 29 i A-dur tillhör förstås inte barockepoken men är ändå influerad av Bachs kontrapunkt. En konsert för två trumpeter och stråkar av Torelli ger onekligen lite julkänsla och sedan får vi möta aftonens dirigent Nils Erik Sparf även som violinsolist, dels i Vintern ur Vivaldis De fyra årstiderna, dels i två satser ur den argentinske tangomästaren Astor Piazzollas De fyra årstiderna i Buenos Aires. En omväxlande och spännande konsert så här på tröskeln till julen.


2012-03-10 - Carmen

Carmen Borlänge Orkesterförening
lördag 10 mars kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Carolina Bengtsdotter Ljung, Anna Eklund Tarantino, Per-Håkan Precht, Anton Ljungqvist
Borganäskören, Ungdomskören och Forssaängkören
Dirigent: Mario Gropsianu

Handlingen

Korpralen Don José blir betagen i den vackra zigenerskan Carmen och låter henne fly när han ska ta henne till fängelset efter ett knivslagsmål. Själv blir han degraderad och satt i fängelse. När han kommer fri träffas de på nytt men Carmen tröttnar ganska snart och säger "Du älskar mig inte längre." Don José tänker gå sin väg men möter då sin överordnade löjtnant Zuniga, som också är kär i Carmen. Det blir en duell, Carmens vänner ingriper, men Don José kan inte längre återvända till sitt regemente utan följer Carmen och hennes smugglarkompisar upp i bergen. Dit kommer sedan toreadoren Escamillo, som Carmen redan träffat och blivit förtjust i. Ett gräl mellan Don José och Escamillo bryter ut och åter ingriper Carmens kumpaner. Don Josés tidigare flickvän dyker upp och berättar att Don Josés mor ligger för döde. Motvilligt följer han med men lovar att återkomma. I operans sista akt befinner vi oss utanför tjurfäktningsarenan i Sevilla. När alla utom Carmen gått in för att se Escamillos kamp mot tjuren dyker Don José upp och vädjar att Carmen ska komma tillbaka till honom. Hon vägrar och i raseri drar José sin kniv och sticker ner henne. I samma ögonblick hör man hurraropen inifrån arenan: Escamillo har besegrat tjuren.

Musiken


Många av musiknumren i Carmen är välkända. Redan under förspelet nickar de flesta igenkännande och sedan radas melodierna upp som ett pärlband: habaneran, seguidillan, toreadorarian, blomsterarian, Micaëlas vackra aria och slutligen sista aktens tjurfäktningsmusik och den dramatiska slutduetten. Känner man redan dessa nummer är det ändå fängslande att få dem inplacerade i sitt sammanhang. All musik i operan kommer vi inte att hinna med, men alla godbitarna finns med och de kommer att bindas samman av en berättare.

Sångarna


Vi har engagerat några av Sveriges främsta sångare i roller som de har gjort till sina egna. I titelrollen hör vi Carolina Bengtsdotter Ljung, välkänd från flera konserter i Borlänge. Bara under fjolåret medverkade hon vid den välbesökta hyllningen till Jussi Björling vid Vårfestivalen. Hon sjöng också i Missionskyrkan i september då Jussi Björlingstipendiaten Hanna Husáhr hyllades. Ännu senare medverkade hon vid det svenska uruppförandet av Nicolae Bretans Requiem. Anna Eklund Tarantino medverkade också vid de två förstnämnda konserterna. Hon är en av de mest mångsidiga svenska sopranerna, hemmastadd i både barockmusik och moderna verk och Micaëla är en favoritroll. Per-Håkan Precht har sjungit på de flesta av Sveriges operascener och är även efterfrågad i de nordiska grannländerna. Under hösten har han t ex gästspelat på Finska Nationaloperan i Helsingfors. Anton Ljungqvist räknas till de främsta yngre barytonsångarna. Han gjorde succé vid invigningen av Konsertladan i Vattnäs i somras och sjunger under våren just Escamillos roll på Malmöoperan.

Biljetter


Biljetterna till Carmen släpps lördagen den 18 februari på Turistbyrån Visit Falun Borlänge. Priset är 200:-. Förköpsavgift tillkommer.


2012-05-05 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
5 maj kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Hanna Turi
Körer: Jakobskören, Tuna-Torsångskören och Stora Skedvi kyrkokör
Dirigent: Bengt-Åke Lindén

"Stormaktsmusik" har Bengt-Åke satt som arbetsnamn för den här Vårfestivalen. Det blir både ryskt (Chatjaturian och Sjostakovitj) och amerikanskt (bl a ur storfilmen Titanic) och svenskt! Men Sverige är väl ingen stormakt, även om vi vill vara lite stöddiga av oss, invänder säkert någon. Men lugn, på sextonhundratalet var vi en riktig stormakt, jämbördig med Ryssland - och USA existerade inte ens! Så visst passar det att vara riktigt storsvensk till våren. Hugo Alfvéns Festspel är ju praktfullt, Bobby Erikssons Utskärgård påminner om saltstänkta seglatser mellan vindpinade kobbar och skär, Lars Erik Larssons Förklädd Gud, finalen, tillhör det mest älskade i den svenska musiklitteraturen (här får vi förutom tre körer också höra solisterna Eva Lövgren och Tobias Nilsson), och eftersom det i år är 100 år sedan Lille Bror Söderlundh föddes blir det inte bara Blomma min stad utan också Folklig vals nr 2, ofta lite vanvördigt kallad "Pottvalsen". Festivalens huvudsolist är Hanna Turi, exklusiv Peace & Love-artist och mitt i en spännande karriär. Vad hon kommer att sjunga vet vi i skrivande stund inte - men det är ju inte helt fel med lite överraskningar.


2012-10-06 - Jubileumskonsert

Jubileumskonsert Borlänge Orkesterförening
6 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist:Terés Löf, piano
Dirigent: Christer Paulsson
Biljettpris: 150:- förköpsavgift tillkommer

Jubileum!

I år är det hela nittio år sedan Borlänge Orkesterförening bildades.Mycket har hänt sedan dess. En liten glimt av de gångna åren kan du få under fliken "Historik". Men eftersom vi är en i allra högsta grad levande orkester så blickar vi gärna framåt och konstaterar att jubileet kommer att firas den 6 oktober med den troligen största orkesterbesättning vi haft - i varje fall på stråksidan. 14 förstavioliner, lika många andra, sex viola, sex celli och fyra kontrabasar. Det kommer att bli maffig stråkklang det, speciellt i Tjajkovskij. Hans femte symfoni har vi spelat tidigare men det är så härlig musik så den upprepar vi gärna. Det blir emellertid först efter paus.Vi inleder med musik av en annan jubilar, nämligen Lille Bror Söderlundh som föddes för 100 år sedan. Hans visor minns de flesta som varit med några år men han komponerade så mycket annat, däribland baletten "Kejsarn av Portugallien". Handlingen bygger förstås på Selma Lagerlöfs roman och den som ursprungligen svarade för koreografin var ingen mindre än den legendariske Ivo Cramér. Hela baletten spelar vi inte utan en tresatsig svit som tonsättaren sammanställde för konsertbruk. Före paus blir det också musik av Wolfgang Amadeus Mozart, den vackra pianokonserten i C-dur, som går under smeknamnet "Elvira Madigan", ända sedan Bo Widerberg på sextiotalet använde den långsamma satsen som ledmotiv i filmen om lindanserskan Elvira och hennes älskade löjtnant Sparre. Solist är den unga och mycket framgångsrika Terés Löf, som faktiskt gästade Borlänge för några år sedan vid en kammarmusikkonsert tillsammans med violinisten Daniel Röhn.

Det här är underbar och lättlyssnad musik, sorgsen emellanåt men däremellan utåtriktad och glad - eller dramatisk. Precis som livet självt. Alla som älskar musik ska givetvis gå på den här konserten och en extra liten anledning kan ju vara att det är jubileum. Men några presenter behöver ni inte ta med. Vi firar utan paket denna gång.


2012-10-27 - Minneskonsert

Minneskonsert Stråkar ur Borlänge Orkesterförening
27 oktober kl 18.00
Hagakyrkan
Marcus Moszny, piano
Mats Höjer, sång
Musikskolans ungdomskör
Christer Paulsson och Bengt-Åke Lindén, dirigenter
Biljettpris: 100:-

Vem var Lille Bror?


Bror Axel Söderlundh var född den 21 maj 1912 i Kristinehamn och växte upp där och i Charlottenberg. På 30-talet kom han till Stockholm för musikstudier men avlade andrig någon examen, troligen på grund av att han där träffade en annan värmlänning, poeten Nils Ferlin, och började tonsätta hans dikter. Visorna blev enormt populära och Lille Bror blev snabbt ett känt namn. Han arbeta några år som kapellmästare, bland annat åt Karl-Gerhard, och började även skriva filmmusik och annan instrumentalmusik. 1943 flyttade han till Västanvik i Leksand där han bodde fram till sin alltför tidiga död. PÅ 50-talet blev han dirigent för Borganäskören och Borlänge Orkesterförening och var från 1955 kommunal musikledare i Borlänge. Han avled 1957, bara 45 år gammal.

Vid vår minneskonsert, som är en samproduktion mellan Borlänge Orkesterförening och Borlänge Kammarmusikförening, får vi höra både visor och körstycken och ett flertal av hans kompositioner för stråkorkester, däribland de tre populära folkliga valserna - den mest kända går under namnet "pottvalsen" eftersom sonen Michael just hade lärt sig sitta på pottan när musiken var klar. Vi får också möta Marcus Moszny som solist i Havängsvit för piano och stråkorkester.


2012-12-01 - Adventskonsert

Adventskonsert Bygdens körer
Borlänge Orkesterförening
1 december klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Dirigent: Christer Paulsson

En gammal tradition

Varje år på lördagen före första advent strömmar människor i mängder till Stora Tuna kyrka för att njuta av mäktig körsång, vacker orkestermusik och skönsjungande och -spelande solister. Så blir det förhoppningsvis även i år. När detta skrivs i mitten av september är programläggningen inte klar men håll ögon öppna framöver så kommer mer information efter hand. Att det blir både Bach och Lille Bror Söderlundh kan vi dock avslöja redan nu och en adventskonsert utan Otto Olssons "Advent" är väl svår att tänka sig.


2013-03-09 - Solistkonsert

Solistkonsert Borlänge Orkesterförening
9 mars klockan 17.00
Hagakyrkan OBS! Lokal!
Solist: Anders Lagerqvist, violin
Dirigent: Christer Paulsson

Berömd svensk violinkonsert

Omkring förra sekelskiftet var Tor Aulin en dominerande gestalt i svenskt musikliv. Han var violinist, dirigent och tonsättare. I mitten av 1880-talet grundade han en stråkkvartett som blev mycket uppskattad och bidrog till att den svenska kvartettrepertoaren utvidgades, inte minst genom Stenhammars sex kvartetter. Aulin var nära vän till Stenhammar och han undervisade till och med August Strindberg i musik. Som kompositör skrev han åtskilliga små stycken för violin, på sin tid mycket populära, men han skrev också en del större verk, däribland tre violinkonserter. Den tredje av dem tillhör de allra bästa svenska verken i den genren och den får vi höra vid konserten i mars. Solist är Anders Lagerqvist (bilden), en av de främsta i landet idag och ni som besökte någon konsert under Peace and Love Strings - kammarmusikfestivalen i juni i fjol - fick uppleva honom som både musiker, presentatör och organisatör.

Nu kommer han tillbaka som solist tillsammans med Borlänge Orkesterförening i denna vackra konsert.

Och det blir mera svenskt. Andrea Tarrodi heter en ung kompositör som blivit mycket uppmärksammad på senare år och hennes Zephyros från 2009 har redan mer eller mindre inlemmats i standardrepertoaren. Den är inspirerad av en dikt av Dan Andersson, "Sång till västanvinden". Zephyros var i den grekiska mytologin västanvindens gud. Dikten, från 1918, inleds så här:
"Åh, dansa, sommarstorm med djupa orglars brus
och dansa hem till Lotalam och Stenbrobergets häll!
Smek barndomsdalen, starke vän, i julis heta ljus
när Mattao och Luossa färgas röda i kväll."

Läs gärna mer om Andrea och Zephyros på hennes hemsida http://www.andreatarrodi.com/albums/17/

Med det tredje verket förflyttar vi oss drygt 200 år bakåt i tiden till Joachim Nicolas Eggert (1779 - 1813. Han var född på Rügen i dåvarande svenska Pommern och utbildade sig i Tyskland. 1803 kom han till Stockholm där han var violinist i Hovkapellet några år och därefter kapellmästare. Han komponerade fem symfonier och den andra, i C-dur, utgavs i tryck först för ett par år sedan. Det är förstklassig musik, något mittemellan Haydn och Beethoven. Mer om Eggert hittar du på http://sv.wikipedia.org/wiki/Joachim_Nicolas_Eggert. Det är lite Eggert-jubileum i år eftersom det är 200 år sedan han gick bort, även om han kommer lite i skymundan av de "stora" jubilarerna Verdi, Wagner och Britten. Nästa år är det förresten 100 år sedan Tor Aulin avled så den här konserten är närapå en minneskonsert över honom.


2013-05-04 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
4 maj kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Anna Eklund Tarantino, sopran, Mats Wallén, klarinett
DalaViolinisterna
Forssaängkören
Ungdomskören
Dirigent: Christer Paulsson

Som våren i Wien

"Som våren i Wien". Ja, så hette en konsert våren 1956 med Christina Gorne som solist och Lille Bror Söderlundh som dirigent. Det var så traditionen med vårfestivaler fick sin början. Vi har väl inte direkt tänkt oss en repris på det programmet men den wienska musiken är angenäm och vårlik, den ligger bra till för vår orkester och vi har engagerat en sångerska som, bland mycket annat, också älskar wienska tongångar. Anna Eklund Tarantino (bilden)heter hon, är född i Falun men sedan åtskilliga år bosatt i Stockholm och med en solistkarriär som tar henne till många fjärran länder. Till Australien har hon för närvarande nästan klippkort. Men de dalska rötterna sitter djupt och sedan några år har hon ett sommarställe i Dala-Floda. Där har hon också dragit igång sin egen operafestival med konserter i kyrkan, ute i det gröna och till och med morgonkonsert på ICA.

Redan på ett tidigt stadium var vi överens om att Johann Strauss’ vals Frühlingsstimmen skulle finnas med på programmet. Ett drömnummer för varje lyrisk sopran! Anna ville också gärna sjunga Rachmaninovs vackra Vocalise. Hennes övriga sånger låter vi bli en överraskning. Men Anna är inte den enda solisten. Unge Mats Wallén framträder också med Carl Maria von Webers Concertino för klarinett och orkester. Vi får också höra DalaViolinisterna och både Forssaängkören och Ungdomskören medverkar, bland annat i ett par sånger av engelsmannen John Rutter.

Det blir mera Straussmusik: ett par medryckande polkor. Som inledning får vi höra Franz Schuberts uvertyr till Rosamunda. Många kommer att känna igen musiken. Hasse och Tage använde nämligen Schubertmelodier i "Spader Madame", däribland just Rosamundauvertyren. Har vi glömt något? Jovisst, ja. Lille Bror Söderlundhs Blomma min stad har stått på programmet varje Vårfestival sedan 1957 och den traditionen ruckar vi inte på. Det är ju dessutom det stycke där alla får vara med.
GF


2013-10-05 - I Have a Dream

I Have a Dream Borlänge Orkesterförening med körer och solister
5 oktober klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Dirigenter: Christer Paulsson & Bengt-Åke Lindén
Pris: 200:-, 150:- och 100:-

Ett historiskt tal

Den 28 augusti 1963 höll Martin Luther King sitt berömda tal "I Have a Dream", mot rasdiskriminering, framför Lincolnmonumentet i Washington DC inför mer än 200 000 åhörare. På sikt ledde detta till att diskrimineringslagarna i USA upphävdes och för King personligen innebar det också att han påföljande år, som den yngste någonsin, kunde motta Nobels fredspris. Han mördades 1968 i Memphis, Tennessee och samma år påbörjade Jan Carlstedt sin andra symfoni, som han tillägnade minnet av Martin Luther King. När vi nu uppmärksammar 50-årsminnet av Kings epokgörande tal känns det naturligt att framföra delar av symfonin. Vi kombinerar den med Karl Jenkins’ ”The Armed Man. A Mass for Peace”.

Musiken

Jan Carlstedt (1926 – 2004)
Symfoni nr 2, op. 25 (1968-69)
I standardverket "Den svenska symfonin" (1983) skriver Lennart Hedwall: "I den uppmärksammade andra symfonin, op 25 från 1968-69,A Symphony of Brotherhood, tillägnad minnet av Martin Luther King Jr, är de grundläggande inspirationskällorna också synliga, och anknytningarna till Sjostakovitjs symfonik är ställvis klart poängterade. Men Carlstedt har en klarare nordisk profil och håller därmed också en viss emotionell distans. Man anar ett starkt humanistiskt patos och en klar indignation bakom verket, vars tre satser är upplagda enligt idékonstellationen Sorgekväde - Befrielsekamp - Drömvision; två långsamma, mörkt meditativa yttersatser omger ett allegro ..." Låt mig bara tillägga att vid vår konsert spelas enbart yttersatserna. Om denna kanske väl filosofiska analys av verket känns teoretisk kan ett par kommentarer till verket på YouTube måhända vara mera stimulerande. Signaturen lu lao skriver: "En utomordentlig symfoni, en av de bästa från 1900-talet. Den borde spelas oftare och borde vara mera känd", medan signaturen collection CB2 utropar: "Ett mästerverk! Bravo för denna uppladdning!"

Karl Jenkins (f. 1944)
“The Armed Man. A Mass for Peace” (2000)
L’homme armé (The Armed Man = Krigaren) var en på 1400-talet mycket populär fransk visa. Många kompositörer använde den melodin som tema i sina mässor. Jenkins låter också denna mer än femhundraåriga ”schlager” bilda upptakten till sin fredsmässa. I övrigt innehåller den de traditionella mässatserna Kyrie, Sanctus, Agnus Dei och Benedictus men dessutom texter från andra källor: en imams böneutrop, citat ur Bibeln och Mahabharata (det längsta eposet på Sanskrit) samt dikter av Kipling och Tennyson. Jenkins lånar också teman från sina egna välkända Adiemus-kompositioner.

Medverkande

Båda verken kräver en stor orkester med tredubbla blåsarstämmor och mycket slagverk.För "The Armed Man" behövs dessutom en stor och maffig blandad kör samt sångsolister.

Konserten är en samproduktion mellan Borlänge Orkesterförening, Borlänge Musikskola och Svenska Kyrkan.

Biljetter

[url=http://sale-se.iticket.com/arrangements/index.iticket?companyId=3207&searchString=FRED]Biljetter kan köpas direkt via denna länk...[/url]


2013-11-23 - Sinfonia concertante

Sinfonia concertante Dalasinfoniettan
23 november kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Ellen Nisbeth, viola
Dirigent & solist: Tobias Ringborg
Pris: 150:-

Mozart forever

I fjol vann hon Svenska Solistpriset, i maj i år tog hon hem Norska Solistpriset också! Och nu ligger världen för hennes fötter: Ellen Nisbeth! Missa inte den mest lysande begåvning på altfiol som kommit fram på mången god dag. Tillsammans med Tobias Ringborg spelar hon ett av de största bland Mozarts många mästerverk: Sinfonia Concertante i Ess-dur. Inspirationen fann han hos de stora barockmästarna men stilen är hans egen. Serenata Notturna i en lättsammare, mera underhållande stil, är lika betagande, skriven för två små orkestrar. Symfonin i Ess-dur är den första av de tre symfonier som Mozart skrev sommaren 1788. De tre utgör krönet på hans symfoniskapande. När han skrev Essdursymfonin befann han sig i penningknipa och författade tiggarbrev, fyllda av svarta tankar. Av detta märks dock ingenting i musiken, som är ljus och nästan överjordiskt skön.


2013-11-30 - Adventskonsert

Adventskonsert Bygdens körer, Borlänge Orkesterförening
30 november klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Solist: Alexander Lindh, trumpet
Dir: Christer Paulsson

Adventskonsert

I många år har Borlänge Orkesterförening medverkat vid Adventskonserten, och i år har vi lockat hem trumpetaren Alexander Lindh som solist. Han kommer att bjuda på ett verk som förmodligen är en ny bekantskap för de flesta: en konsert av den danske tonsättaren Knudåge Riisager (1897 - 1974). Han blev framför allt känd för sin balettmusik men trumpetkonserten från 1933 betraktas allmänt som ett av hans allra förnämsta verk och ett utmärkt exempel på den nyklassiska musik som skapades i Norden och annorstädes under 1930-talet.


2014-03-08 - Musik från vita duken

Musik från vita duken Borlänge Orkesterförening
8 mars kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Dirigent och konferencier: Tomas Hellström
Solister: Eva Unosson, violin, Rasmus Fröderberg, piano, Hannes Heinemann, oboe
Förköp hos Visit södra Dalarna.
FÖRSÄLJNINGEN HAR BÖRJAT!
Biljettpriser: Vuxna: 150:-
Ungdom t o m 19 år: 50:-

Musik från vita duken

Film och musik har varit intimt sammankopplade nästan lika länge som det visats rörliga bilder på bioduk. Visserligen kallar man de tre första decennierna av filmhistorien för stumfilmstiden, och sant är ju att man då var tvungen att läsa skådespelarnas repliker på duken, men musik fanns det nästan alltid. I de flesta fall var det en skicklig pianist som spelade, många gånger musik specialskriven för en viss film, men ännu oftare sådant som var allmängods, avsett att frammana vissa stämningar och känslor: glädje, sorg, hot, ilska. På vissa flotta biografer hade man till och med hela orkestrar. Men allt detta förändrades när ljudfilmen kom i slutet av 1920-talet. Då fick publiken inte bara höra rösten på sina favoritskådespelare utan fick också musiken spelad synkront med handlingen. Under 1930-talet anställdes framstående kompositörer av de stora filmbolagen, kompositörer som ofta på heltid skapade vacker och spännande bakgrundsmusik eller våldsamt dramatisk musik när spänningen steg. Namn som Korngold, Steiner, Newman och Herrmann hittade man ofta på förtexterna, och på senare år har inte minst John Williams producerat mängder av suggestiv musik till storfilmer. Vem minns inte de gastkramande scenerna i Hajen, för att inte tala om Star Wars.
Vad vi får höra den 8 mars får än så länge förbli en hemlighet, men eftersom den unge pianisten Rasmus Fröderberg är engagerad som solist kan man nog misstänka att det blir musik ur "Elvira Madigan", där Bo Widerberg ju använde sig av den långsamma satsen ur Mozarts pianokonsert nr 21. Vad vi med säkerhet vet är att vi har lyckats engagera en dirigent som inte bara är en framstående musiker utan också en verklig cineast. Filmexpert är väl det lämpligaste svenska ordet. Tomas Hellström arbetade i många år som musiklärare vid Borlänge Musikskola och spelade då också flöjt i orkesterföreningen. Sedan ett antal år är han nu heltidsmusiker i Dalasinfoniettan och Borlängepubliken känner honom väl som dirigent för Borlänge Skolors Musikkår och Hemvärnets Musikkår. Då vet man också att han är en spirituell och vältalig konferencier.
Det här är emellertid första gången han dirigerar Borlänge Orkesterförening, och det ska bli spännande - inte minst repertoarmässigt.

"Vid många filmmusikkonserter spelas det bara musik från de senaste storfilmerna", sa Tomas redan tidigt i höstas när vi började resonera om innehållet, "men det finns så mycket fantastiskt fin musik från trettiotalet och framåt och jag vill att det här ska bli en konsert för alla åldrar och alla smaker."

PS
Nu kan det väl vara dags att glänta lite på locket till några av askarna med gamla filmrullar. Titta, där står självaste James Bond vid bardisken! Och där i hörnet sitter E.T. och längtar hem. Vem är det som kommer flygande där uppe? Jo visst, Superman förstås. Och de som visslar så muntert och taktfast är naturligtvis grabbarna i Bron över floden Kwai. Jag skymtar andra godbitar också men dem låter vi vara hemliga ett tag till.
GF


2014-05-10 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
10 maj 2014 kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Kristina Hammarström, mezzosopran, Johan Schinkler, bas
Forssaängkören
Dirigent: Bengt Åke Lindén
Biljettpris: 160:-
Ungdom upp till 20 år betalar halva priset.
Biljettförsäljningen är redan igång på Visit Södra Dalarna. Kan också beställas via nedanstående länk:
http://sale-se.iticket.com/arrangements/index.iticket?companyId=3207&searchString=FESTIVAL

En kall och våt vår?

Efter en ovanligt mild och behaglig vinter kom våren redan i mars - trodde vi! Men sedan har det varit lite si och så med värmen. När jag skriver detta strålar solen i alla fall från en molnfri himmel, och trots att det blåser rejält anar man ändå vad som komma skall. Vårfestivalen är i och för sig ingen garanti för vackert väder men sol och värme kan förmedlas också i musik. Vi tror att det program som bjuds den 10 maj ska tilltala alla möjliga smakriktningar: lite orkestermusik, lite körsång av Forssaängkören och solosång av två av landets främsta sångare - tyvärr inte kända efter förtjänst.
Kristina Hammarström är till och med en av våra internationellt kända operaartister, som regelbundet sjunger på de stora scenerna runt om i Europa. Det är framför allt som barocksångerska hon blivit berömd och hennes tolkning av huvudrollen i Händels opera "Julius Cesar" har fått mängder av lovord. Den finns också på skiva. Hos oss kommer hon emellertid att sjunga annan repertoar: "Carmen" och "Simson och Delila", arior som nästan alla känner igen. Ett par sånger av Sibelius blir det också.
Johan Schinkler äger en av de allra praktfullaste basrösterna i den här delen av världen och den kommer allra bäst till sin rätt i Sarastros arior ur "Trollflöjten".
Det är klart att vi får höra "Blomma min stad" också och förmodligen "Blixt och dunder" - båda styckena har blivit tradition.


2014-10-04 - Jussi Björlingmuseet 20 år

Jussi Björlingmuseet 20 år Borlänge Orkesterförening
4 oktober kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Solister: Anne Wik Larssen, sopran, Markus Pettersson, tenor, Bengt Krantz, baryton
Marcus Moszny, piano, Harald Henrysson, presentatör
Dirigent: Christer Paulsson
Pris: 180:- (ungdom t o m 20 halva priset)
Förköp hos Visit Södra Dalarna

Hyllning till Jussi och hans museum

Att Jussi Björlingmuseet, världens bästa sångarmuseum enligt den engelske operaexperten John Steane, nu firar 20-årsjubileum är sannerligen värt att uppmärksamma. Det gör vi genom att arrangera denna jubileumskonsert. Självklart står Jussis repertoar i centrum. Det blir flera nummer som vi hört honom sjunga många gånger. Tonerna, Sången till livet ur Tosca och den berömda Pärlfiskarduetten till exempel. Men all övrig musik under kvällen har också anknytning till Jussi. Vi får nämligen höra idel musik ur operor där Jussi någon gång medverkade under sin 30-åriga karriär. Inte mindre än 53 operor hade vi att välja bland.
Den vackra och medryckande uvertyren till Wilhelm Tell får oss att minnas att Arnold i den operan var en av hans tidigaste roller på Stockholmsoperan i början av 30-talet, och hans allra första större roll, som han sjöng innan han var 20 år fyllda var i Mozarts Don Giovanni. Ur den operan får vi höra en härlig duett. Välkända arior or Barberaren i Sevilla, Bohème och Romeo och Julia står också på programmet, liksom en duett ur La Traviata, balettmusik ur Faust och ett mellanspel ur Hilding Rosenbergs numera bortglömda opera Resa till Amerika. Men musiken kommer ni att känna igen.

Utöver detta får vi också höra Harald Henrysson, världens främste Jussi Björlingexpert och tidigare chef för Björlingmuseet, berätta om museets tillkomst.

Tre framstående sångsolister får vi också möta, en ung tenor som enligt alla kännare är på väg mot en lysande karriär, en ung sopran som redan är ute i stora världen och en baryton med utomordentlig erfarenhet och briljant röst.

Anne Wik Larssen (bilden) är född i Trondheim och utbildad vid Institutt for Musikk i Trondheim samt vid Operahögskolan i Oslo. På repertoaren står operaroller som Liu (Puccinis Turandot), Marguerite (Gounods Faust), Micaëla (Bizets Carmen), Mimi (Puccinis La Bohème), Manon (Puccinis Manon Lescaut), Pamina (Mozarts Trollflöjten), María (Piazzollas María de Buenos Aires). Utöver detta har Wik Larssen en bred repertoar inom såväl opera som romanssång och tango. I konsertsammanhang har Anne Wik Larssen varit solist bland annat med Bergen Filharmoniske Orkester, Kristiansund Symfoniorkester, samt framträtt vid operafestivalerna i Oslo, Kristiansund och vid Trondheim Tangofestival. Hennes tolkning av Marguerite i Gounods Faust vid Nationaloperan i Estland har hyllats av kritiker, liksom hennes huvudroll i Janáceks Den listiga lilla räven vid Bergen Nasjonale Opera. I somras gjorde hon rollen som Napoleon i Tokfursten i Vattnäs och nästa sommar kommer hon att sjunga Liù i Turandot i Dalhalla tillsammans med bl a Nina Stemme.

Markus Pettersson är född 1987 i Rengsjö i Hälsingland och har studerat vid Vadstena Folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm, där han nu går sin masterutbildning. Han har deltagit i flera operauppsättningar, däribland Donizettis Enrico di Borgogna på Vadstena slott sommaren 2012. Han har också framträtt på Kungliga Operan, vid Kirsten Flagstadfestivalen i Hamar och tilldelats flera stipendier, bland annat Christina Nilssonstipendiet, William Lindstipendiet och Anders Walls Confidencenstipendium.

Bengt Krantz fick sin utbildning vid Operastudio 67 och Statens Musikdramatiska Skola. Han är en av landets mest mångsidiga sångare med ett 90-tal roller bakom sig. Han har sjungit på bl a Kungliga Operan, Folkoperan, Värmlandsoperan och Malmöoperan, där han är fast anställd sedan 2007. Bland rollerna kan nämnas Falstaff, Rigoletto, Macbeth, Scarpia i Tosca, de fyra basrollerna i Hoffmanns äventyr och Figaro i Barberaren i Sevilla. Han är också skådespelare med ett flertal film– och TV-roller och arbetar dessutom som talboksinläsare. Sedan 2005 är Bengt ordförande i Jussi Björlingsällskapet.

Christer Paulsson dirigerar och Marcus Moszny medverkar som ackompanjatör i ett par sånger.


2014-10-17 - Landén & Ollikainen

Landén & Ollikainen Dalasinfoniettan
17 oktober kl 19.00
Hagakyrkan (OBS! Lokal)
Solist: Christina Landén, horn
Dirigent: Eva Ollikainen
Pris: 160:-
Förköp på Visit Södra Dalarna

Landén & Ollikainen

Landén & Ollikainen
Emellanåt får Dalasinfoniettans musiker möjlighet att framträda som solister. Förra hösten var det Johannes Paulsson som spelade Mozarts fjärde violinkonsert, nu är det dags för hustrun, Christina Landén, att ta sig an en annan Mozart-fyra, den sista hornkonserten med en charmigt melodiös mellansats.

Dumbarton Oaks var namnet på en fastighet i Washington, DC, ägd av paret Bliss, som till sin trettioåriga bröllopsdag beställde en kammarkonsert av Igor Stravinsky. Den uruppfördes i det eleganta musikrummet på fastigheten i maj 1938. De tre korta satserna spelas i en följd utan paus.

Under första världskriget skrev Maurice Ravel en svit i sex satser för piano, Le tombeau de Couperin, där han använde sig av barockens traditionella danser som förekom i t ex Francois Couperins klaversviter. 1919 instrumenterade Ravel fyra av satserna för orkester och den versionen har blivit ett av hans populäraste verk.

När Arnold Schönberg påbörjade sin Kammarsymfoni nr 2 år 1906 var han på väg att överge den tonala musiken, och trots flera försök att fullborda symfonin blev den liggande ospelad i 33 år innan han fullbordade den. Den innebar då att han återvände till tonaliteten – något som han medgav att han alltid längtat till.


2015-03-07 - Solistkonsert

Solistkonsert Borlänge Orkesterförening
7 mars 2015 klockan 17.00
Hagakyrkan
Solist: Astrid Lindell, violoncell
Dirigent: Christer Paulsson

Beethoven och Schumann i skön förening

Beethovens första symfoni tillkom under andra hälften av 1790-talet, exakt när vet vi inte, men den publicerades 1801. Stilistiskt är den då relativt unge tonsättaren påverkad av föregångarna Haydn och Mozart (Haydn hade en tid varit hans lärare) men likafullt står den på egna ben. Det hörs att det är kompositör som är ute efter att förnya. Han låter till exempel blåsinstrumenten få en mera framträdande roll. Två flöjter, två oboer, två klarinetter, två fagotter, två horn och två trumpeter bidrar till den ökade kraften i musiken. Ändå lever han i betydande utsträckning kvar i den wienklassicistiska andan: tredje satsen är till exempel en menuett. Bara i den fjärde och den lilla åttonde symfonin tar han upp menuetten på nytt.
Robert Schumanns verkförteckning domineras av pianomusik och sånger. Det dröjde innan han gav sig i kast med orkestermusik, men han skrev i alla fall fyra symfonier och några konserter, däribland den för violoncell och orkester. Det är ett relativt sent verk, han skrev det på bara två veckor i oktober 1850 men fick aldrig uppleva något framförande under sin livstid. Först 1860, fyra år efter Schumanns död uruppfördes verket vid en konsert till 50-årsminnet av Schumanns födelse. Konserten är i tre satser som följer på varandra utan paus, och orkesterbesättningen är densamma som i Beethovensymfonin med tillägg av pukor.

Vår solist Astrid Lindell är sedan 2002 medlem av Sveriges Radios symfoniorkester. Vid sidan av orkestern är Astrid aktiv som kammarmusiker i många sammanhang bl.a. i en stråkkvartett med medlemmar från SRSO. Astrid gör regelbundet inspelningar för SR, för ett par år sedan bland annat från en konsert i Studio 2 i Radiohuset i Stockholm där hon framförde ett helt kammarmusikprogram av tonsättaren Sven-David Sandström. Hon har blivit tillägnad flera kompositioner av Sandström bl.a. ett verk för solocello.

Astrid har medverkat i flera festivaler och kammarmusikserier i Sverige bl.a. Musik på Slott och Herresäten, Lyckå kammarmusikfestival, Bengt Forsbergs kammarmusikserie i Allhelgonnakyrkan, Chamber unplugged i Studio 2 m.fl. Även utomlands har hon spelat kammarmusik i bl.a. Concertgebouw i Amsterdam.

Som solist har Astrid framträtt med bl.a. Kungliga Filharmoniska orkestern.

Studierna på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm avslutades med solistdiplom och därefter fortsatte masterstudier i NY, USA på Eastman School of Music. Studierna möjliggjordes med hjälp av stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, Sverige-Amerikastiftelsen, Guido Vecchis stipendium för unga stråkmusiker m.fl.


2015-05-09 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
9 maj klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Malin Foxdal
Dirigent: David Lundblad
Pris: 160:-

Vårvindar friska

"Folkmusikens Monica Zetterlund" har hon kallats, Malin Foxdal, och liksom Monica Z rör hon sig obehindrat mellan genrerna. Ena stunden sjunger hon blues med Clas Yngström, nästa spelar hon ihop med Kalle Moraeus.
På Vårfestivalen sjunger hon bland annat Lars Gullin - denne fine saxofonist och kompositör som smälte samman den svenska folkvisans melankoli med den amerikanska jazzen. Två låtar med orkester och en med mindre besättning blir det. Och en hyllning till Monica Z får vi också i form av musik av Bill Evans - en annan av jazzens stora. Malin har också lovat att sjunga "I denna ljuva sommartid" och troligen gör hon också ett nummer tillsammans med Forssaängkören.
Kören sjunger på egen hand förstås - vad är inte riktigt bestämt än - och dessutom tillsammans med orkestern ett par satser ur Ralph Vaughan Williams "Folk Songs of the Four Seasons".
Årets dirigent heter David Lundblad och är en man med många järn i elden: dirigent för Dalasinfoniettans kör, dirigent för Borlänge Kammarkör, projektansvarig för Vinterfest vid Siljan och konstnärlig ledare för Musik vid Siljan. Ett av den svenska orkestermusikens mest praktfulla verk kommer vi att få höra: Oskar Lindbergs Festpolonäs och praktfull är också finalen ur Tjajkovskijs fjärde symfoni. Jovisst, Blomma min stad blir det också. En sådan tradition, snart 60 år gammal, sviker man inte.
Allt är med andra ord upplagt för ännu en Vårfestival med ett välfyllt smörgåsbord. Kom och låt er väl smaka på de musikaliska godbitarna. Det enda vi inte kan garantera är vädret, så för säkerhets skull: ta med både paraply och solglasögon!

Foto på Malin Foxdal: Petter Cohen


2015-10-10 - Camillas klassiska

Camillas klassiska Borlänge Orkesterförening
10 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Presentatör: Camilla Lundberg
Solister: Helena Magnusson, sopran; Johanna Unosson, violin
Dirigent: Christer Paulsson
Pris: 150:- ungdom t o m 20 år halva priset.
Förköp hos Visit Södra Dalarna

Örongodis

Örongodis blev ju ett begrepp när Lars Roos gav ut ett antal ofantligt populära skivor med den rubriken. Vad som är örongodis kan naturligtvis variera från person till person. På den här konserten får vi njuta av ett antal stycken som programmakarna gillar skarpt och som du kanske inte visste att du också gillar. Som presentatör har vi bjudit in Camilla Lundberg, mångårig kulturskribent och musikpresentatör, inte minst i SVT, där hon under våren ledde en mycket uppskattad programserie med just rubriken "Camillas klassiska". Haydn, Mozart, Brahms och Rossini finns med liksom t ex 150-årsjubilaren Jean Sibelius och svenske Wilhelm Stenhammar. Våra solister har dalaanknytning: Johanna Unosson kommer från Gagnef och Helena Magnusson från Ornäs.

Du kan själv boka biljett på nätet:
[url=http://sale-se.iticket.com/arrangements/index.iticket?companyId=3207&searchString=CAMILLA]Biljettbokning[/url]


2015-10-23 - Vlad och von Abel

Vlad och von Abel Dalasinfoniettan
23 oktober kl 19.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Vlad Stanculeasa, violin
Dirigent: Konrad von Abel
Pris: 150:-
Ungdom t o m 20 år halva priset

Inspiratör och virtuos

Vlad Stanculeasa dök upp härom året som både violinsolist och dirigent tillsammans med Dalasinfoniettan i en konsert med rubriken Tjeckisk vår. Detta fungerade så lyckosamt att han från i höst är konstnärlig inspiratör för sinfoniettan. Vlad är född i Rumänien och började spela violin vid sju års ålder. Han studerade i Bukarest och Gstaad och avlade solistdiplom i Lausanne där Pierre Amoyal var hans lärare. Han har blivit prisbelönt i mer än 25 tävlingar och är sedan en tid konsertmästare i Göteborgssymfonikerna. Vlad spelar på en violin skapad av Sanctus Serafin år 1739, ett instrument som tidigare ägts av George Enescu och Yehudi Menuhin. På dirigentpulten står Vlads gamle mentor KOnrad von Abel, som bland annat är elev till Sergiu Celebidache, den man som på 1960-talet utvecklade svenska Radiosymfonikerna till en orkester av internationell klass.

Vi får höra Prokofievs andra violinkonsert från 1935 och att den ibland kan upplevas som lite spretig har tonsättaren själv förklarat med att han vid tiden för dess tillkomst ständigt var på resande fot. Sålunda skrev han huvudtemat till första satsen i Paris och andra satsen i Voronezj medan orkestreringen fullbordades i Baku och premiären skedde i Madrid.

Dessförinnan får vi höra Rossinis spirituella uvertyr till Italienskan i Alger, som börjar så bedrägligt stillsamt med kontrabasarnas pizzicato för att plötsligt braka loss i ett dundrande fortissimo - inspirerat av Haydns så kallade pukslagssymfoni. Av Haydn själv får vi höra hans allra sista symfoni - Londonsymfonin kallad - som inte har några våldsamma överraskningseffekter men är allmänt uppfinningsrik och spirituell.


2015-11-28 - Adventskonsert

Adventskonsert Borlänge Orkesterförening, medlemmar ur bygdens körer m.fl.
28 november kl 18.00
Stora Tuna kyrka
Dirigent: Christer Paulsson
Kollekt

Advent med Mozart

På programmet står musik av Mozart, hans symfoni nr 31, samt Voglers Hosianna och Händels Dotter Sion.


2016-03-12 - Solistkonsert

Solistkonsert Borlänge Orkesterförening
12 mars klockan 17.00
Hagakyrkan
Solist: Marcus Bengts, kontrabas
Dirigent: Mario Gropsianu
Pris: 150:-

Underrubrik


2016-05-14 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
14 maj 2016 kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Medverkande:
Mats Höjer & Sölve Olofsson
Forssaängkören
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 200:-

VÅRFESTIVAL MED KÄND VISDUO

Borlänge Orkesterförening ger sin traditionella Vårfestival den 14 maj kl 17.00 i Hagagymnasiets aula. För 60 år sedan gick den första Vårfestivalen av stapeln med Lillebror Söderlundh som dirigent. I år är det Bengt-Åke Lindén som står på pulten. Den i Dalarna mycket kända och uppskattade visduon, Mats Höjer och Sölve Olofsson, kommer att förgylla programmet som solister. De framför dels ett antal visor själva men ackompanjeras även av orkester och kör i visor av Evert Taube, Stefan Demert m fl.

Som kör medverkar Forssaängkören, musikskolans högklassiga flickkör, i ett knippe låtar av ABBA och Ted Gärdestad tillsammans med orkester i arrangemang av Lars Stigsson. Det är inte bara Vårfestivalen som fyller 60 år, det är också 60 år sedan Ted Gärdestad föddes. Forssaängkören framför också egna nummer under ledning av sina dirigenter Maria Cervin och Leena Kalliokoski.

Två av orkesterns egna förmågor kommer att framträda som solister. Elin Gunnars, violin, spelar den underbara Meditation ur Thaïs av Massenet och Sara Svedin, trumpet, Trumpeter’s Lullaby av den amerikanske populärkompositören och svenskättlingen Leroy Anderson.

Symfoniorkestern framför ett antal satser ur Sjostakovitjs Svit nr 2 vid olika tillfällen under konsertens gång. Marscher, danssatser och final är beteckningarna. Det är musik i starka färger men lätta att ta till sig. I år får Sjostakovitj också stå för den vanligt förekommande ”wienervalsen”. Åtminstone en av valserna i sviten skulle man kunna tro att självaste Strauss hade varit upphovsman till. Nu blir Johann Strauss d y ändå representerad med självklara ”Blixt och dunder” och Vårfesti-valens speciella signum ”Blomma min stad” kommer naturligtvis att stå på programmet.

Välkommen till en musikaliskt glad, medryckande och omväxlande Vårfestival 2016 i en blomstersmyckad konsertsal. Konserttiden beräknas till ca 2,5 timmar och i pausen serveras
kaffe med bröd av Forssaängkörens föräldraförening. Biljetter i förköp genom turistbyrån och
direkt vid entrén en timme innan konserten.

Christer Paulsson


2016-10-08 - Dalmålningar i musik

Borlänge Orkesterförening
8 oktober klockan 18.00
Gagnefs kyrka
Solist: Katharina Frogner Kockum
Dirigent: Christer Paulsson
Pris: 150:- (Biljetter säljs via Turistbyrån och vid entrén)

Dalmålningar i musik

Höstens första konserter med Borlänge Orkesterförening äger för ovanlighetens skull inte rum i Borlänge utan i Gagnefs kyrka den 8 oktober kl 18.00 och i Leksands kyrka den 9 oktober 18.00. Rubriken på konserterna är Dalmålningar i musik.

Det är 100 år sedan Rune Lindström föddes. I Leksands kulturhus har man visat en stor utställning om hans verk och skapande. Bland mycket annat skrev Rune Lindström manus till tre baletter,
Johannesnatten med musik av Gunnar de Frumerie, Simson och Delila med musik av Erland von Koch samt Den förlorade sonen med musik av Hugo Aflvén. Av dessa baletter är musiken till Den förlorade sonen välkänd medan musiken till de övriga är desto mer okänd.

Borlänge Orkesterförening bjuder därför på utdrag ur baletterna Johannesnatten och Simson och Delila samt Alfvéns orkestersvit till Den förlorade sonen i ett unikt program som bygger på Dalarnas folkmusikskatt men omskapad efter tonsättarnas stil, temperament och kynne.

Solist vid konserten blir sopransångerskan Katharina Frogner Kockum som även medverkat i Himlaspelet. Hon kommer bl a att sjunga en fin och känslig tonsättning av Oskar Lindberg till Erik
Axel Karlfeldts kända dikt Jungfru Maria. Det är musik i senromantisk stil på gränsen till
impressionism.

Jörgen Dicander har forskat i Rune Lindströms texter och gett ut boken ”Den dalmålande dramatikerna RUNE LINDSTRÖM” där han behandlar de texter som ligger till grund för alla baletterna. Jörgen Dicander är violinist i orkestern men kommer vid konserterna också att presentera och läsa textavsnitt som direkt ansluter till den spelade musiken.

Vid de här konserterna kommer orkesterförening att ha en stor besättning då instrumentationen kräver flera träblåsare och bleckblåsare än vanligt. Dessutom behövs en omfattande slagverksuppsättning som kräver många spelare. Även harpa ingår i alla baletterna.
Dirigerar gör Christer Paulsson.

Välkommen till en musikalisk afton med storslagen musik av tre giganter bland svenska 1900-talstonsättare som alla lät sig inspireras av det bästa som svensk folkmusik har att erbjuda – nämligen den från Dalarna.

Christer Paulsson


2016-11-26 - Adventskonsert

Borlänge Orkesterförening, medlemmar ur bygdens körer m.fl.
26 november kl 18.00
Stora Tuna kyrka
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Kollekt

Adventskonsert

Borlänge Orkesterförening och bygdens körer ger traditionsenlig adventskonsert lördag den 26 nov i Stora Tuna kyrka kl 18.00.

I programmet framträder tre solister. Orkesterns egen cellist, Charlotte Liss, spelar två satser ur en konsert för cello och stråkar av Tartini. Helene Larsson, kyrkomusiker i Torsång, framför på stora orgeln Lift up your hands av den store franske orgelmästaren A Guilmant. Solist är också Eva Lövgren i Rolf Martinsson Öppna en väg för sångsolo, kör och orgel.

Tillsammans framträder kör och orkester i Vivaldis Gloria in excelsis, Händels Dotter Sion och
Herren vill jag prisa samt Stainers Hur ljuvligt är att höra stegen.

Ett av Edward Elgars mest kända verk är Serenad i e-moll som orkesterföreningen framför under ledning av Bengt-Åke Lindén. Det består av tre satser Allegro piacevole, Larghetto och Allegretto.

Otto Olssons Advent är omistlig på en adventskonsert, så även denna gång. Hela konserten avslutas med Voglers Hosianna för kör, stråkar, trumpeter och församlingssång. Fri entré – kollekt.


2016-12-02 - Zuckermann & Stadler

Dalasinfoniettan
2 december kl 19.00
Hagakyrkan
Solist: Alexey Stadler, cello
Dirigent: Ariel Zuckerman
Pris: 200:-, förköp via Visit Södra Dalarna

Zuckermann & Stadler

Varje år arrangerar Borlänge Orkesterförening på uppdrag av Kulturnämnden en konsert med Dalasinfoniettan. Fredag den 2 december kl 19.00 i Hagakyrkan får vi celebert besök. Då återkommer den israeliske dirigenten Ariel Zuckerman som gjorde succé för ungefär ett år sedan som fenomenal uttolkare av en av Haydns symfonier. Nu står två haydnsymfonier på programmet nämligen nr 83 den s k Hönan samt nr 88. Solist är Alexey Stadler, cello, som tidigare medverkat i Vinterfest. Han ska framföra Tjajkovskijs Rokokovariationer – ett nummer för en verklig virtous.
På programmet står dessutom en tämligen okänd Uvertyr i F-dur också av Tjajkovskij.

Entré 200:-. Förköp via Visit Södra Dalarna.


2017-03-11 - Solistkonsert

Solistkonsert Borlänge Orkesterförening
11 mars klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Bengt-Åke Lundin
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 200:-

Solistkonsert med Bengt-Åke Lundin

Lördag den 11 mars 2017 kl 17.00 i Hagagymnasiets aula är pianisten Bengt-Åke Lundin solist tillsammans med orkesterföreningen under ledning av Bengt-Åke Lindén.

Tyvärr har Teres Löf tvingats lämna återbud på grund av sjukdom.
Istället har vi lyckats engagera Bengt-Åke Lundin som pianosolist i Beethovens pianokonsert nr 5, Kejsarkonserten. Han hör till den svenska eliten av pianister och har framträtt som solist med många orkestrar både i Sverige och utomlands. Han har givit pianoaftnar i USA, Tyskland, England, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Italien, Schweiz, Österrike, Grekland, Estland, Egypten och Kina. Det är inte första gången han gästar Borlänge. Vi ett flertal tillfällen har han framträtt i kammarmusikens regi både i egen pianoafton samt som ackompanjatör till sångare och instrumentalister men inte tidigare med orkesterföreningen. Vi ser verkligen fram emot hans besök. (Fotograf Mats Bäcker)

Först på programmet står två satser ur Suite för stor orkester av Helena Munktell (1852-1919).
Först under senare år har hennes orkesterverk rönt större uppmärksamhet inte minst för att några av dem spelats in på skiva med Gävle symfoniorkester under ledning av Tobias Ringborg.

Helan Munktell föddes och växte upp i Grycksbo där hennes far Henrik Munktell var bruksägare men också ansedd som en duktig pianist och befrämjare av Falu musiksällskap. Hans musikaliska dotter fick studera i Stockholm för lärare som Johan Lindegren och Ludvig Norman. Hon kom så småningom till Paris där hon vistades långa perioder och studerade för Benjamin Godard och Vinent d’Indy. Hon inspirerades av fransk nyromantik vilket var en av orsakerna till att få av hennes verk framfördes i Sverige. Däremot blev många uppförda i Paris. Bland hennes orkesterverk kan nämnas Bränningar, Dalsvit och Valborgsmässoeld. Suite för stor orkester komponerades 1895.
1915 blev hon invald i Kungliga Musikaliska akademien och när Föreningen svenska tonsättare
bildades 1918 var hon en av medlemmarna.

Före paus spelas också Schubert märkliga symfoni i h-moll – den ofullbordade. Första satsen må nog vara en av musikhistoriens mest kända symfonisatser. Här ligger en oro och mystik under ytan
som understundom blossar upp i dramatiska utbrott. Göran Greider går så långt i sin analys av verket att han kallar den för Schuberts självmordsförsöksmusik. I alla fall är det musik som är helt väsensskild från vad man vanligen förknippar med Franz Schubert.

Efter paus kommer då Beethovens Kejsarkonsert komponerad 1808-09 och uruppförd i Gewandhaus, Leipzig 1811, men inte av Beethoven själv utan med Friedrich Schneider som solist. Namnet Kejsarkonserten härrörde inte från Beethoven själv utan syftar på den majestätiska första satsen. Musiken är kraftfull och drivande och spänningsfylld.
Andra satsen är stilla, inåtvänd och koralartad medan finalen i rondoform innehåller jublande fanfarer, dansanta moment och stora kontraster.

Christer Paulsson


2017-05-06 - VÅRFESTIVAL 6 maj - Blomma min stad -

VÅRFESTIVAL 6 maj  - Blomma min stad - Borlänge Orkesterförening
6 maj 2017 kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Medverkande: Lars Karlin
Borganäskören
Dirigent: David Lundblad
Pris: 200:-/100:-

VÅRFESTIVAL 6 maj - Blomma min stad -

Borlänge Orkesterförening håller sin traditionella Vårfestival den 6 maj kl 17.00 i Hagagymnasiets aula, Borlänge. Det är 60 år sedan Lillebror Söderlundh skrev sin fina vals Blomma min stad till text av Bengt Peterson. Borganäskören och Borlänge Orkesterförening stod för förstagångs-framförandet som ägde rum i Tennishallen, Domnarvet och därefter har valsen alltid funnit med vid Vårfestivalen. Därför är också Borganäskören under ledning av Marcus Moszny särskilt inbjuden för att apostrofera firandet.

Solist i år är Lars Karlin, en av världens främsta trombonister, verksam i Berlin,men född och uppvuxen i Koppslahyttan, Borlänge. Han började sina trombonstudier för Hans-Göran Olsson,
(som fortfarande sitter i orkesterföreningen) i musikskolan och Falu Musikkonservatorium. Därefter blev det Musikhögskolan i Stockholm för Sven-Erik Eriksson och utlandsstudier för Jonas Bylund vid Musikhögskolan i Hannover. Det stora genombrott kom med första pris i den tyska musiktävlingen Deutscher Musikwettbeverb vilket medförde solistengagemang både på kontinenten och i Sverige. Med Dalasinfoniettan har Lars gjort flera framträdanden senast vid Nyårskonserten tillsammans med en annan borlängestjärna, Hanna Husahr. Bland de skivor han spelat in kan nämnas, Lars Karlin, A Swedish Trombone Wilderness där han även framträder med gruppen Trombone Unit Hannover.

Borlänge Orkesterförening dirigeras vid det här tillfället av David Lundblad som förutom Dalasinfoniettan även är ledare för ett antal körer i länet som Borlänge Kammarkör, Falu Kammarkör och Dalasinfoniettans kör. David har varit verksam i Göteborg bl a som kormästare vid operan och dirigerat både professionella ensembler och amatörorkestrar runt om i landet.

På programmet står Södermans Festspel eller som den också kallas Ouvertyr till Jungfrun av Orléans, Malcom Arnolds A Grand, Grand Festival Overture för stor orkester där bl a tre dammsugare är solister! Vi gör allt för att bidra till vårstädningen. En riktig utmaning blir musik ur Gershwins An American in Paris. Av Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist, Elfrida Andrée, spelar stråkarna ett vackert och känsligt Andante. Konserten kommer att avslutas i god wieneranda med An der schönen blauen Donau av J Strauss d y i version för kör och orkester.

Kören kommer också att bidra med en egen avdelning med bl a körlyrik av Lillebror Söderlundh.

Konsertens längd är ca 2 tim och 30 min inklusive paus med servering.


Christer Paulsson
Borlänge Orkesterförening


2017-09-08 - Dalasinfoniettan och Camilla Tilling

Dalasinfoniettan
8 september kl 19.00
Hagakyrkan
Solist: Camilla Tilling
Dirigent: Daniel Blendulf

Höstpremiär

En gång om året är orkesterföreningen arrangör för en konsert med Dalasinfoniettan. I år har vi det stora nöjet att presentera Dalasinfoniettans Höstpremiär med en av världens ledande sopransångerskor Camilla Tilling. Alldeles i början av sin karriär var hon faktiskt solist vid en Vårfestival med orkesterföreningen. Nu har hon full upp med en världskarriär på både konsertscener och operahus. Hon kommer att framföra sånger av Richard Strauss och Mozart. På programmet står dessutom Ylva Skogs They Call Her Love, Ariadne av Strauss och Mozarts Parissymfoni.
Dirigerar gör Sinfoniettans chefdirigent Daniel Blendulf.


2017-10-14 - Bildspel

Bildspel Borlänge Orkesterförening
Borlänge kammarkör
Borlänge Fotoklubb
14 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Thomas Haglund, klarinett
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 200:-

Spännande sammarbeten

Denna höstkonsert bjuder på två spännande samarbeten med andra kulturföreningar. Borlänge kammarkör och Borlänge Orkesterförening bjuder på de häftigaste köravsnitten ur Carl Orffs mäktiga verk Carmina burana. Dessutom blir det en hyllning till Wilhelm Peterson-Berger då det är 150 år sedan han föddes. Kören sjunger körstycken a cappella och orkestern spelar Gratulation och Till rosorna ur Frösöblomster.

Tidigt tog Borlänge Fotoklubb kontakt med orkestern för eventuellt samarbete och nu kommer det att ske. Orkestern spelar Lars-Erik Larsson välkända Pastoralsvit i tre satser som bildsätts av fotoklubben på storduk. Orkestern får då förlita sig till notställsbelysning och det blir nersläckt i salongen. Den kända Romansen för enbart stråkar bildar mittensats i detta svenska mästerverk. Kanske blir det bilder även till något körstycke.

I orkestern finns många duktiga instrumentalister. En av dem är Thomas Haglund som kom som musiklärare till Borlänge för ett par år sedan. Han blir solist i Mozarts Klarinettkonsert den första satsen. Ett verk som inte kräver någon ytterligare presentation.

Orkestern kommer också att framföra ett antal satser ur Komedianterna, ett skådespel skrivet för Centrala barnteatern i Moskva och tonsatt av Dmitrij Kabalevskij (1904-1987).Det blir några omväxlande satser som är korta och kärnfulla - litet i Sjostakovitj anda.


2017-12-02 - Adventskonsert

Adventskonsert Borlänge Orkesterförening, medlemmar ur bygdens körer.
2 december kl 18.00
Stora Tuna kyrka
Solist: Eva Löfgren, orgel
Dirigent: Christer Paulsson
Kollekt

Adventskonsert

Vid årets Adventskonsert har orkestern den stora glädjen att få spela Händels fjärde orgelkonsert med Eva Löfgren som solist.
På programmet står även bl.a. Romanze och Andante festivo av Sibelius.


2018-03-11 - Stora Klanger

Stora Klanger Borlänge Orkesterförening
11 mars klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Solist: Ingrid Tobiasson
Stor manskör
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 200/150/100:- beroende på plats (se nedan)
Förköp - Visit Dalarna

Stora Klanger är rubriken för konserten söndagen den 11 mars i Stora Tuna kyrka.
Solist är Ingrid Tobiasson, alt, och förutom Borlänge Orkesterförening medverkar en stor manskör bestående av sångare från Falun, Smedjebacken, Hedemora, Säter, Siljansnäs och Sandviken.

Ingrid Tobiasson

Ingrid Tobiasson har haft en lång karriär vid Operan i Stockholm inom röstfacket som mezzosopran/alt. Hon utnämndes till hovsångerska 2000 och tilldelades Jussi Björling-stipendiet 2001. Bland hennes mest kända roller kan nämnas titelrollen i Bizets Carmen, Elisabet I i Donizettis Maria Stuarda och Kundry i Wagners Parsifal. Hon har medverkat vid åtskilliga skivinspelningar som t ex Stenhammars Tirfing, Korngolds Die tote Stadt, Verdis Don Carlos och Börtz Backanterna.
I en intervju har hon sagt att sjunga opera det är som att löpa häck, att prestera, få jaget och kroppen i samspel och att lägga sig till med Carolina Klüfts vinnarögon!

Altrapsodi

Upprinnelsen till konserten var en kontakt mellan Lennart Andréasson, ledare för Falu kvartettsångare och Ingrid Tobiasson att få göra Brahms Altrapsodi med orkester och mansskör.
Och på den vägen kom samarbetet igång. Altrapsodin (op 53) bygger på Goethes text Harzreise im Winter och är ett mycket vackert och finstämt verk. Brahms förekommer ytterligare i programmet med Variationer över ett tema av Haydn (op 56, 1873) som var hans första fullödiga orkester-komposition och som anses vara ett ljusfärgat och öppet musikstycke jämfört med hans övriga orkesterverk.

Landkjending

Har man en manskör att tillgå finns det ett par verk som man gärna framför tillsammans med orkester. Griegs Landkjending är ett av dessa. Verket komponerades 1872 till text av Björnstjerne Björnson och skildrar hur Olav Tryggvason återvänder till Norge för att ärva kungakronan och införa kristendomen. Som barytonsolist framträder här Ulf Hällqvist från Smedjebacken.

Finlandia

Det andra verket är Jean Sibelius Finlandia (op 26) från 1899-1900. Oftast framförd för enbart orkester men den här gången tillsammans med manskör i den avslutande hymnen och då sjungen på finska.

Edward Elgar

Edward Elgar, Englands store nationalromantiker, komponerade Sea Pictures (op 37) för altsolo och orkester 1899. Det är en sångcykel bestående av fem sånger varav tre framförs vid konserten, nämligen nr 2 In Haven text Alice Elgar, nr 4 Where Corals Lie text Richard Garrett samt nr 5 The Swimmer text Adam Lindsay Gordon. Ett av Elgars populäraste vokalverk!

Manskören kommer också att göra en del egna nummer. På programmet står då Arvo Pärts De profundis med orgel och slagverk, Av nåd (Amazing Grace) arr Göte Widlund, Benny Andersson Kärlekens tid med text av Ylva Eggehorn samt När sanningen förvanskas av Per Harling. I ett par av dessa medverkar Ingrid Tobiasson med soloverser.

Vi hälsar vår publik hjärtligt välkommen till denna konsert som verkligen bjuder på STORA KLANGER i Stora Tuna kyrka. Dirigent är Bengt-Åke Lindén.

Biljetter i olika kategorier

Biljetter finns att köpa vid Turistbyråerna, Visit Dalarna och de finns i tre kategorier:
1) platser där man ser och hör bra pris 200:-
2) platser där man ser delvis men hör bra 150:-
3) platser där man inte ser men hör bra 100:-.

Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterförening


2018-05-05 - Vårfestival

Borlänge Orkesterförening
5 maj 2017 kl 17.00
Hagagymnasiets aula
Medverkande: Monothin
Marcus Moszny, piano
Vendela Olsson, violin
Forssaängkören
Dirigent: David Lundblad
Pris: 200:-/100:-

Biljetter kvar!

DET FINNS GOTT OM BILJETTER KVAR ATT KÖPA HOS VISIT DALARNA ELLER DIREKT VID ENTRÉN.
Det är bara ett begränsat antal biljetter som sålts via Mittmedias webshop som är slut.

Vårfestival

Orkesterföreningens traditionella Vårfestival äger rum den 5 maj kl 17.00 i Hagagymnasiets aula.
Biljetter finns som vanligt att köpa hos Visit Dalarna, turistbyråerna, samt vid entrén ca en timma före konsertstart.

Monothin - Moszny, Norén, Anthin

I år består solisterna av en grupp på tre, för att vara en grupp, tämligen udda personer med olika bakgrunder. Gruppen Monothin ska utläsas Moszny, Norén och Anthin. Den mest kände av dessa herrar är naturligtvis Gustaf Norén från sin tid som förgrundsgestalt i Mando Diao. Det blir spännande att hör t ex deras stora hit Strövtåg i hembygden med Gustafs sång till komp av gruppen och orkesterföreningen i nyskrivet arr av Lars Stigsson. Ytterligare låtar tillsammans med orkestern utlovas.

Christoffer Anthin på bas är numera chef för Musikskolan i Borlänge och har tidigare varit föreståndare för Boom Town. Han är också tonsättare och medlem av Sveriges Tonsättarförening men musikaliskt en riktig mångsysslare.

Marcus Moszny har också många strängar på sin lyra. Till vardags är han pianolärare vid Musikskolan i Borlänge och Falu Musikkonservatorium där han också leder kören. Sedan många år tillbaka är han dirigent för Borganäskören. Men framförallt är han klassiskt utbildad pianist som inte är främmande för andra genre. För många år sedan framförde han tillsammans med orkestern Rachmaninoffs Pianokonsert nr 2 och nu återkommer han med första satsen ur denna fantastiska, romantiska konsert.

Violinsolist

Solist på violin blir Vendela Olsson som tidigare varit elev vid musikskolan och Falu Musikkonservatorium. Nu studerar hon vid Musikhögskolan i Oslo.
Vid konserten kommer hon att framföra temat ur Schindlers List av John Williams till orkesterackompanjemang.

Forssaängkören

Forssaängkören fyllde i höstas 50 år och har en lång, stolt tradition att se tillbaka på men bibehåller sina ambitioner att var en flickkör på hög nivå. Leena Kalliokoski kommer att leda dem i en egen avdelning men de deltar förstås också i vår egen signaturmelodi ”Blomma min stad” av Bror Axel Söderlundh (Lille-Bror).

Orkesterföreningen

Vilken musik kommer då orkestern att framföra? Jo, musik av mycket blandad kompott. Eller vad sägs om Uvertyren till Zigenarbaronen av Strauss, ur baletten Romeo och Julia av Prokofjev, Pomp and Circumstance nr 1 och Salut d’Amour av Elgar, Bergakungens sal ur Peer Gynt av Edvard Grieg samt Molly on the Shore, en irländsk reel, av Percy Grainger. Kanske blir det något extranummer och ev ytterligare någon överraskning.

David Lundblad

Som dirigent har vi lyckats anlita David Lundblad, numera bosatt i Rättvik. Han har tidigare varit kormästare vid Göteborgsoperan och har en gedigen utbildning som organist, oboist, och dirigent.
Är doktorand på svensk körmusik vid Sibeliusakademien Helsingfors och leder Falu Kammarkör, DalaSinfonettans kör och tidigare även Borlänge Kammarkör. Är nu även husdirigent för DalaSinfoniettan vilket innebär huvudansvar för barn- och skolkonserter.

Välkommen att hälsa våren tillsammans med Borlänge Orkesterförening i en blomstrande konsert!

Christer Paulsson
ordförande för Borlänge Orkesterförening


2018-10-13 - Peter och Vargen

Peter och Vargen Borlänge Orkesterförening
Borlänge Undomssymfoniker
Stråkelever från Borlänge Musikskola
13 oktober klockan 15.00 (Observera tiden!)
Hagagymnasiets aula
Solist: Nilo Jiang, Cello
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 50:-

Familjekonsert

Ta med hela familjen på konsert med musik över generationsgränserna!

Samarbete med Musikskolan

Borlänge Orkesterförening har i vanliga fall ett nära samarbete med Musikskolan, den här gången har samarbetet utökats och omfattar även eleverna.

Stråkelever från Musikskolan spelar tillsammans med orkestern; En menuett, "Jägarkören" av Carl-Maria von Weber och "Häxdansen" av Niccolò Paganini.

Nilo Jiang är solist i Camille Saint Saëns Allegro appassionato.

Borlänge Ungdomssymfoniker spelar tillsammans med Borlänge Orkesterförening, The Great Locomotive Chase av R. W. Smith, samt Första satsen ur Antonin Dvoraks Symfoni nr 9 "Från nya världen"

Peter och Vargen

Som avslutning så kommer Orkesterföreningen att framföra "Peter och Vargen" en musiksaga där Sergei Prokoffievs musik står i fokus.
Recitatör i Peter och vargen är Mats Höjer.

Arr: Borlänge Orkesterförening och Borlänge Musikskola

Boka biljett [url=http://bokasodradalarna.visitdalarna.se/sv/evenemanget/a1610155/peter-och-vargen/detaljer?search=s%3D20181013&filter=c%3D34130%3Bd%3D20181013%7C99991231]online[/url] eller via telefon hos Visit Dalarna, 0771-62 62 62


2019-03-09 - Poulencs orgelkonsert och Förklädd Gud

Borlänge Orkesterförening
9 mars klockan 18.00
Gustafs kyrka
Solist: Daniel Larsson, orgel
Dirigent: Bengt-Åke Lindén

Poulencs orgelkonsert och Förklädd Gud

Samarbeten är bra för en orkesterförening och det blir det nu tillsammans med Säterbygdens församling. Daniel Larsson, organist i Gustafs kyrka, kommer att vara solist i Poulencs orgelkonsert till stråkar och pukor. I Lars-Erik Larssons mycket kända och älskade verk Förklädd Gud till text av Hjalmar Gullberg medverkar kyrkokörer från Gustafs, Stora Skedvi och Säter. Solister är Katharina Frogner-Kockum sopran och Karl Peter Eriksson baryton. Som recitatör framträder Martin Lindström. Dirigent är Bengt-Åke Lindén.


2019-05-04 - Vårfestival med Sofia Källgren

Borlänge Orkesterförening
4 maj klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Sofia Källgren
Dirigent: Bengt-Åke Lindén

Vårfestival

Den 4 maj kl 17.00 firar vi vårens ankomst med pompa och ståt men även skir grönska. Lokalen är som vanligt Hagagymnasiets aula och konserten inleds traditionsenligt med orkesterföreningens egen signaturmelodi – Blomma min stad – som Lillebror Söderlundh och Bengt Peterson skrev för över sextio år sedan. Som vanligt blir publiken översköljd av nejlikor från de sjungande flickorna i Forssaängkören under ledning av Leena Kalliokoski och Maria Cervin.

Solist är sångerskan Sofia Källgren som förutom att hon har välkänd i vårt land har en jättepublik i Kina. 2017 utsågs hon till Kinas turistambassadör i Sverige! Hon kommer att stå för det ljusa och skira i sina sångnummer tillsammans med orkestern och det är inte första gången hon gästar oss som solist. Senast var det för tjugofem år sedan och då i samband med Borlänge kommuns jubileumskonsert, 50 år, i Maserhallen.

Som lokal solist framträder en ung flicka från Musikskolan och orkesterföreningens egna led, nämligen Anna Ekman, i Svendsens Romans.

Forssaängkören sjunger ett knippe sånger i en egen avdelning men även ett medley tillsammans med orkestern ur ständigt aktuella Les Misérables med musik av C-M Schönberg.

Dirigenten Bengt-Åke Lindén har valt de rent orkestrala numren som de litet marschartade styckena Bojarernas intåg av Johan Halvorsen, Cortège ur Vlada av Rimskij-Korsakov och den egenartade, aviga och annorlunda The Circus Band av Charles Ives. Men det bjuds även på låtar ur Mary Poppins, den ursprungliga versionen, och naturligtvis Blixt och dunder av J Strauss.

Sofia Källgren sjunger A Rose Among Thorns, Albinonis Adagio, Somewhere, ur Phantom of
The Opera samt Skönheten och Odjuret.

Alltså bäddat för en härlig, musikalisk vårbukett med många färger i Hagagymnasiets aula.
I pausen står Forsssaängkörens föräldraförening för fika och biljetter köper man som vanligt
helst i förköp vid Visit Dalarnas Turistbyråer eller direkt vid entrén.

Välkommen!

Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterförening


2019-09-14 - Marie & Mozart

Marie & Mozart Dalasinfoniettan med solister
14 september klockan 18.00
Hagakyrkan, Borlänge
Solister: Paulina Pfeiffer och Jeremy Carpenter
Dirigent: Marie Rosenmir
Pris: 200:- för vuxna och 100:- för barn/skolungdom upp till 18 år. Biljetter säljs vid entrén samt vid Turistbyrån Visit Dalarna.

Lördag 14 september kl 18.00 Hagakyrkan, Borlänge

Entre: 200:- för vuxna och 100:- för barn/skolungdom upp till 18 år
Biljetter vid Turistbyrån Visit Dalarna samt vid entrén (samma pris)

Borlänge Orkesterförening inleder spelåret 2019-2020 med att arrangera en konsert med Dalasinfoniettan. Dirigent är Marie Rosenmir som bland annat studerat vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm, för Jorma Panula.

Som solister får vi höra två framstående operasångare, nämligen sopranen Paulina Pfeiffer
och barytonen Jeremy Carpenter.

Programmet innehåller mest Mozart men även en del annat:

W A Mozart ur Figaros bröllop
Sinfonia samt ariorna ”Porgi, amor, qualche ristoro” från akt 2
och från akt 3 ”Hai già vinta la causa”
J M Kraus Ouvertyr i d-moll
W A Mozart ur Idomeneo akt 3 ”Oh, smania! Oh, furie! - D’Oreste, d’Aiace
W A Mozart ur Dn Giovanni från akt 1 ”La ci darem la mano”
P Tjajkovskij Svit nr 4 Mozartiana sats 2 Minuet, Moderato
W A Mozart ur Clemenza di Tito från akt 2 ”Ecco il punto - ”Non più di fiori”
J Ibert Hommage à Mozart
W A Mozart ur Trollflöjten akt 2 ”Papagena! Papagena! Weibchen, täubchen...”
och ”Pa – pa – pa”
W A Mozart ur Zaide akt 1 ”Nur mutig, mein Herze”
A M Martinez Sinfonie in C-dur 1. Allegro con spirito
W A Mozart ur Cosi fan tutte akt 1 ”Temerari, sortite fuori..” - ”Come scoglio”
- Rivolgetea lui l sguardo


2019-10-19 - Höstkonsert med solist

HÖSTKONSERT MED SOLIST
lördag 19 oktober kl 18.00
Hagakyrkan
Solist: Johannes Paulsson, violin
Dirigent: David Lundblad
Pris: 200:-/100:-

Höstkonsert med solist

Program:
Fanny Hensel (Mendelssohn) Ouvertyr i C-dur
Camille Saint-Saëns Introduction och Rondo capriccioso för violin och orkester
Ralph Vaughan-Williams The Lark Ascending för violin och orkester
Adolf Fredrik Lindblad Symfoni nr 2 D-dur

Vår violinsolist Johannes Paulsson är sedan många år tillbaka violinist i länets stolthet,
Dalasinfoniettan, där han sitter i förstafiolstämman. Han har gjort många uppmärksammade framträdanden inte minst i kammarmusikaliska sammanhang men även som solist
i en av Mozarts violinkonserter just med Sinfoniettan. Med Borlänge Orkesterförening framträdde han redan under studietiden med violinkonsert av Wieniavskij.
Violinstudierna började med musikskolor i Åkersberga och Borlänge. Sedan blev det Falu Musikkonservatorium, Musikhögskolan i Stockholm och studier för Nilla Pierrou i Bryssel.

Vid Höstkonserten spelar han två uppskattade men sinsemellan mycket olika verk för violin och orkester. Dels Saint-Saëns virtuosa och omväxlande Introduction och Rondo capriccioso och dels
Vaughan-Williams lyriska och måleriska The Lark Ascending. När britterna för ett antal år sedan
hade en omröstning om världens vackraste klassiska musikstycke kom inte Mozart eller Beethoven
på första plats – utan just Vaughan-Willliams The Lark Ascending.

Orkestern inleder med Fanny Hensels Ouverture i C-dur. Fanny är syster till Felix Mendelssohn.
Ägde samma begåvning som sin kände bror men hade på den tiden inte möjlighet att göra en tonsättarkarriär. Dock finns en hel del verk av henne som visar vilken kompositörstalang hon var.
Hennes musik upplever nu en välförtjänt renässans.

Adolf Fredrik Lindblad är mest känd för sina sånger och kompositioner i mindre format. Men hans två symfonier håller hög klass och beredde marken för Berwald och en fortsatt svensk symfonitradition. Symfonin i D-dur är väl något mindre känd än hans första i C-dur men av samma höga kvalitet. Satsbeteckningar är 1. Maestoso-Allegro molto 2. Andante con moto quasi poco Allegretto 3. Scherzo: Allegro molto 4. Finale: Allegro

Med jämna mellanrum engagerar vi en gästdirigent till orkesterföreningen. Vi är glada över att
David Lundblad har kunnat ta sig an den här konserten. Till vardags är han husdirigent för Dalasinfoniettan vilket innebär ledarskap av konserter för barn och ungdom men även större produktioner i Dalhalla t ex. David var under en period kormästare vid Göteborgsoperan och
dirigerar körer som Borlänge kammarkör, Falu kammarkör och Dalasinfoniettans kör. Han
doktorerar vid Sibeliusakademien över svensk körmusik.

Entré 200:-, 100:- under 18 hos Visit Dalarna och dess turistbyråer som vid entrén.

Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterförening


2019-11-30 - Adventskonsert

Adventskonsert Borlänge Orkesterförening
Bygdens körer
30 november kl 18.00
Stora Tuna kyrka
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Fri entré

Adventskonsert

Vivaldis Gloria, adventssånger, orkesterstycke, orgelstycke

(Mer info kommer)


2020-03-07 - Beethoven 250 år och Mozart

Borlänge Orkesterförening
7 mars klockan 18.00
Hagakyrkan
Solist: Jonas Viklund, klarinett
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 150:-/50:-

Beethoven 250 år och Mozart

I år är det 250 år sedan Beethoven föddes. Det kommer att firas över hela världen. Hans mästerverk och hans betydelse som konstnärlig banbrytare kan inte överskattas. En komplicerad människa var han med ständiga bekymmer för sin försörjning och den tilltagande dövheten. Ska man få en helgjuten bild av konstnären, hans liv och hans verk ska man läsa Åke Holmqvists ”Beethoven
Biografin” som utkom för några år sedan. Ett mastodontverk på nära 1000 sidor som med fördel
kan användas som uppslagsbok.

Vid konserten spelas hans 2:a symfoni i D-dur komponerad 1802. Den uruppfördes tillsammans med den tredje pianokonserten och oratoriet Christus am Ölberg på Theater an der Wien den 5 april
1803. Den första recensionen beskrev verket som märkvärdig och kolossalt med djup, kraft och konstfärdighet. Det var den längsta symfonin dittills. För första gången kallas nu en sats för scherzo och inte för menuett.

Inledningsstycke är en marsch av Beethoven som de flesta lyssnare nog inte hört. Den ingår i teatermusiken till Koetzebus festspel Die Ruinen von Athen komponerad 1811.

Mozart Klarinettkonsert A-dur op 622 har däremot de flesta hört. Det komponerades under hans sista levnadsår 1791 och skrevs för vännen Anton Stadler. En fantastisk solokonsert på samma höga
musikaliska nivå som övriga verk under detta år med Trollflöjten op 620 och Requiem op 626.

I Dalasinfoniettan finns många skickliga orkestermusiker som när som helst också kan framträda som solister. Gäller inte minst bland blåsarna. Vi har lyckats engagera Jonas Viklund som till vardags är förste klarinettist i orkestern och där man ofta kan höra hans vackra solospel. Han fram-träder ofta i kammamusikaliska sammanhang som t ex i en egen konsertserie vid Geschworner-gården, Falun. För inte länge sedan uruppförde han Andrea Tarrodis Nocturne in Blue and Green
vid Musik i Dalarnas kammarmusikserie i Missionskyrkan, Borlänge.

Dirigerar gör Bengt-Åke Lindén, lärare vid musikskolan, som numera tar hand om de flesta produktioner med Borlänge Orkesterförening. Han leder också Borlänge Ungdomssymfoniker,
Dalarnas Ungdomssymfoniorkester samt kör i Stora Skedvi kyrka.

Biljetter säljs i förköp hos Visit Dalarna (turistbyråerna) samt vid entrén.
Pris: 150:- vuxna och 50:- för barn/skolungdom upp till 18 år.


Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterförening


2020-10-03 - Beethovens 5:a med Orkesterföreningen

Borlänge Orkesterförening
3 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Introduktion: Christer Paulsson

Beethovens 5:a med Borlänge Orkesterförening


Konserten är utsåld!

OBS! Konserten äger rum lördag 3 oktober klockan 17.00 och inget annat!

Liksom andra körer och orkestrar har Borlänge Orkesterförening brottats med stora problem
under rådande coronapandemi. För första gången sedan 1957 tvingades vi ställa in Vårfestivalen.

Det är viktigt att vara försiktig och hålla sig till rådande restriktioner men också viktigt att i någon mån hålla kulturverksamheten igång även om det blir på sparlåga.

För orkesterföreningens del innebär det att vi repeterar och kommer att ge en konsert den 3 oktober
i Hagagymnasiets aula men under helt andra förhållanden än vanligt.

När vi repeterar separerar vi stråk och blås i större utsträckning. Alla sitter vid eget notställ
för avståndets skull. Vi använder handsprit vid övningarna, har kortare övningspass och slutar tidigare.

Vi ger en konsert med ett symfoniskt verk, som av en händelse råkar bli Beethovens Symfoni nr 5 i c-moll – den s k Ödessymfonin. Det är 250 år sedan Beethoven föddes och det skulle firas stort över hela världen. Ett firande som i mångt och mycket kommit av sig. Men Beethoven är en så stor gigant som tonsättare att han nog klarar sig bra ändå.
Konserten hålls i en akt utan paus och blir kortare än vanligt. Vi har heller ingen servering.

Hur många vi kan ta in i salongen vet vi inte än. Dagens restriktioner ligger på 50 personer.
Skulle Folkhälsomyndighetens förslag gå igenom så får man samla högst 500 personer men
med avstånd på en meter mellan konsertbesökarna. Det innebär för Hagagymnasiets aula att vi skulle kunna ta in mellan 125 och 150 personer. Vi hoppas besked kommer i så god tid att vi hinner planera för det. Vi kommer då att tillhandahålla biljetter till markerade platser. Ingen betalning vid entrén utan man får swisha valfritt belopp som stöd till orkesterföreningens verksamhet.

Kommande konserter:

Lördag 28 november 2020 18.00 Adventskonsert i Stora Tuna kyrka Borlänge Orkesterförening och solister sång och orgel.

Lördag 13 mars 2021 kl 17.00 i Hagagymnasiets aula
Alexander Lindh, trumpetsolist, Bengt-Åke Lindén, dirigent.
Trumpetkonsert, Mozart Symfoni nr 39 Ess-dur

Lördag 8 maj 2021 kl 17.00 i Hagagymnasiets aula VÅRFESTIVAL
Solist ej klart än. Dirigent: Bengt-Åke Lindén

Christer Paulsson
Ordförande


2020-12-31 - Covid-19

Allt inställt!

Under rådande situation har vi tagit beslutet att ställa in resten av 2020. Inga repetetioner och ingen adventskonsert. Vi är jätteglada att vi kunde genomföra en konsert under hösten och håller tummarna för att vi kan komma igång igen i vår. Vi vill inget hellre än att spela för er, men säkerheten måste gå först, så håll ut och håll i så ses vi förhoppningsvis inom en inte alltför lång framtid.

Borlänge Orkesterförening


2021-10-02 - Äntligen!

Äntligen! Borlänge Orkesterförening inleder spelåret 2021-2022
Lördag 2 oktober 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Alexander Lindh, trumpet
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Biljetter: Vuxna 150:-, 18 år och yngre 100:-
Biljetter säljs via www.tickster.se
eller via Musikskolans expedition tisd-torsd 9-12.

Äntligen konsert!

På grund av rådande restriktioner har vi flera gånger fått skjuta upp denna konsert som nu äntligen ska kunna bli av – dessutom helt utan restriktioner för vare sig publik eller orkester.

Alexander Lindh

Alexander Lindh är solist i Haydns välkända trumpetkonsert. För ett par år sedan gjorde han stor succé med Dalarnas Orkesterförening i Falun med just denna konsert. Nu får han spela den på sin hemmaplan. Alexander började sin bana som trumpetare i Borlänge Musikskola för att sedan fortsätta vid Falu Musikkonservatorium. Sedan följde studier och examen vid Musikhögskolan i Malmö samt pedagogisk påbyggnad vid Kungliga
Musikhögskolan i Stockholm.

Som frilansmusiker har han varit flitigt verksam vid Malmö Operan. Vi har ofta sett honom i Dalasinfoniettan men han har också gjort inhopp i Radiosymfonikerna. Sedan några år är han anställd vid Arméns Musikkår i Stockholm. Intresset för pedagogisk verksamhet är stort och han undervisar i Nacka Musikskola. Senast han framträdde som solist med orkesterföreningen var vid en adventskonsert med Concertino för trumpet och stråkar av Knudåge Riisager. Men nu är det dags den största av alla trumpetkonserter - Haydns.

Johann Christian Bach

Johann Sebastian Bach hade många söner som blev framstående kompositörer. Den mest framgångsrike var Johann Christian Bach (1735 – 82) även kallad London-Bach. Hos honom är det inte mycket kvar av faderns barockstil utan nu gällde den galanta stilen som förebådade wienklassicismen. Han gjorde stor intryck på Mozart då denne besökte London på sin underbarnsresa 1764-65.

Symfoni utan menuett

Mozarts Symfoni nr 38 i D-dur skrevs troligen för Prag där han gjort succé med Figaros bröllop. Verket kallas ibland för ”symfonin utan menuett”. Den består därför bara av tre satser. Mozart lade ned ett omfattande arbete på symfonin. Man har hittat skissblad där han prövat och experimenterat med temana för att hitta de rätta kombinationerna i stämföring och kontrapunktik. Musiken kan tillsammans med de tre sista symfonierna (39 Ess-dur, 40 g-moll och 41 C-dur) räknas till kulmen av Mozarts symfoniska skapande.

Parkering

Parkering efter Djäknegatan tillåten vid konserter samt på skolgården. Däremot inte efter Läroverksgatan. På grund av vägarbeten är det enklast att nå Hagagymnasiet från Tjärnavägen (E16) avfart rondellen Röda vägen.

Varmt välkommen till konserten!

Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterförening

Biljetter säljs via www.tickster.se
eller via Musikskolans expedition tisd-torsd 9-12.


2021-11-27 - Adventskonsert

27 november klockan 18.00
Stora Tuna kyrka
Borlänge Orkesterförening
Helene Larsson - orgel
Eva Lövgren - piano
Solist: Tobias Nilsson
Dirigent: Christer Paulsson
Fri entré

Adventskonsert i Stora Tuna kyrka lördag den 27 november

Efter två års uppehåll kan vi äntligen genomföra den traditionella adventskonserten.
Borlänge Orkesterförening framför Concerto grosso i D-dur av Händel i sex korta satser. Solister är Eva Unosson och Ove Rung, violin, samt Charlotte Liss, cello.
Orkestern spelar också Elegie ur Serenad för stråkar av P Tajkovskij. Dirigent är Christer Paulsson.

Sångsolist är Tobias Nilsson, baryton, i några kända adventssånger till ackompanjemang av Eva Lövgren. På stora orgeln spelar Helene Larsson Toccata och fuga av J S Bach och som vanligt
får församlingen delta adventspsalmer tillsammans med orgel och orkester.
Fri entré.


2022-01-01 - Nyårskonsert – A Night at the Opera

Nyårskonsert – A Night at the Opera 1 januari 2022 klockan 17.00
Hagagymnasiets aula, Borlänge
Medverkande:
Matilda Paulsson, mezzosopran
Jeremy Carpenter, baryton
Stefan Klingele, dirigent
Dalasinfoniettan
Längd: Ca 2,5 timme, inklusive paus.
Biljetter: Ordinarie 300:-, upp t.o.m 18 år 150:-
OBS! Covidbevis kommer att erfordras!
Biljettbeställning se länk nedan.

Nyårskonsert – A Night at the Opera

Vad har 2022 års nyårskonsert, ett känt parti schack spelat år 1858, ett Queen-album från år 1975, och en bröderna Marx-komedi från år 1935 gemensamt? Titeln såklart! Fast av de ovannämnda är vi nog de enda som på riktigt anammar genren!

Varmt välkommen att smälla igång det nya året med dunder och brak i denna operadoftande nyårskonsert! Det blir till att utforska hela känslospektrat när Dalasinfoniettan, tillsammans med mezzosopranen Matilda Paulsson och barytonen Jeremy Carpenter framför såväl kända som mindre kända operapärlor och lite annan livgivande musik! Allt under ledning av operadirigenten Stefan Klingele.

Inget fika i pausen

De senaste restriktionerna gör det tyvärr omöjligt att servera fika i pausen.

Vaccinationsbevis erfordras

Vi kommer att kontrollera giltigt vaccinationsbevis och giltigt legitimation/ID-kort på konserten.

Biljettbeställning: https://www.nortic.se/dagny/event/34953


2022-03-12 - Barococo – Symfonisk matiné

Barococo – Symfonisk matiné Borlänge Orkesterförening
112 mars klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 100:-/50:- (upp till 18 år)
Biljettbeställning se länk nedan.

Borlänge Orkesterförening 100 år, 1922 – 2022

Jubileumsåret invigs med Barococo – en symfonisk matiné i en avdelning med musik av Lars-Erik Larsson och Wolfgang Amadeus Mozart.
Lars-Erik Larsson komponerade 1973 en svit för orkester tillägnad Råå musiksällskap. Först fick den titeln Råårokoko som sedermera ändrades till det mer internationellt gångbara Barococo. Den består av sex satser i en musikantisk och humoristisk stil med citat från många olika klassiska stycken i en skickligt sammansatt väv som bär tonsättaren egen musikaliska prägel.

Det andra stycket på programmet är en av Mozarts främsta och mest kända symfoniska skapelser,
nämligen Symfoni nr 40 i g-moll K 550 komponerad i Wien 1788. När Mozart använde tonarten g-moll i sina verk gav han uttryck för en oro, smärta och lidelse utan att göra avkall på att tonerna skulle få såra örat utan förbli verklig musik för åhöraren.
Satserna i symfonin är fyra. Efter inledande Allegro molto kommer Andante, Menuetto och finalsatsen Allegro assai. Kanske världens mest kända symfoni möjligen Beethovens ödessymfoni
undantagen

Biljetter, 100:- för vuxna och 50:- för barn/ungdom upp till 18 år (onumrerade)
Förköp Nortic/Visit Dalarna och vid entrén.

Det finns gott om gratis parkeringsplatser efter Djäknegatan (ej Läroverksgatan).

Christer Paulsson
ordförande

Biljettbeställning: https://www.nortic.se/dagny/show/135745


2022-04-09 - Musikskolan 75 år

Borlänge Orkesterförening tillsammans med
Ungdomssymfonikerna och Borlänge Skolors Musikkår
Solister: Martin Rhede Nord sång och Lars Karlin trombon
Maserhallen
Dir: B-Å Lindén

Musikskolan 75 år

Borlänge Musikskola firar 75 år med en storslagen konsert i Maserhallen. Medverkar gör både nuvarande och före detta elever vid Borlänge Musikskola.


2022-05-07 - Vårfestival med Sofia Karlsson

Vårfestival med Sofia Karlsson Borlänge Orkesterförening
7 maj klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Sofia Karlsson, sång
Forssaängkören
Dirigenter: B-Å Lindén, Maria Cervin
Biljetter: 200:-, upp t.o.m 18 100:-
Biljettbeställning: Se länk nedan.

Vårfestival med Sofia Karlsson

Äntligen återkommer orkesterföreningens populära Vårfestival efter två års uppehåll. Och äntligen kan vi också hälsa vår solist Sofia Karlsson välkommen. Hon slog igenom stort med albumet Svarta ballader 2005 där hon tolkade Dan Anderssons dikter som belönades med en Grammis. Exempel på andra soloalbum är Folk Songs, Visor från vinden, Söder om kärleken, Levande och Regnet faller utan oss. Hon medverkade också på succéskivan Jul i folkton. Sofia Karlsson är inte bara vår bästa sångerska i sin genre utan också en duktig låtskrivare vilket hon kommer att ge bevis på vid Vår-festivalen. Tillsammans med orkestern sjunger hon Milrök, Du ska få lov, Moesta Et Errabunda och Dalarna från ovan samt låtar till eget gitarrackompanjemang.

Forssaängkören ger en egen avdelning a cappella men också Borlängehits med orkestern. Det är vår egen Lars Stigsson som arrangerat Vita syrener (Lilly Berglund), Köppäbävisan, Tuesday Afternoon (Stonecake), Strövtåg i hembygden (Mando Diao) och Dancin the Whole Way Home (Miss Li).

Sedvanligt inleds konserten med Lille Bror Söderlundhs Blomma min stad och avslutas med Strauss’ Blixt och dunder. Orkestern spelar också Leonard Bernsteins medryckande och rytmiska uvertyr till Candide och ett svängigt medley av kända Duke Ellington-låtar med bl a Sophisticated Lady och It Don’t Mean A Thing.

Välkommen!

Christer Paulsson
ordförande

Biljettbeställning: https://www.nortic.se/tickets/event/37949


2022-10-15 - Borlänge Orkesterförening 100 år

Borlänge Orkesterförening 100 år Borlänge Orkesterförening
15 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Bengt-Åke Lundin piano
Dirigenter: Bengt-Åke Lindén och Christer Paulsson

Borlänge Orkesterförening 100 år

Välkommen till en konsert där orkesterföreningen tar ut svängarna rejält som man bör göra efter en obruten 100-årig verksamhet. Denna gång också med en ovanligt stor orkester. På programmet står nordisk musik av bästa märke.

Festspel för stor orkester

Hugo Alfvén hör också till årets jubilarer då det är 150 år sedan han föddes. Hans Festspel för stor orkester op 25 inleder konserten. Ett verk som är särskilt lämpat för ett jubileumsprogram.

Edvard Griegs Pianokonsert

Edvard Griegs Pianokonsert i a-moll op 16 är en av de mest omtyckta pianokonserterna världen över. Solist är Bengt-Åke Lundin från Stockholm, som hör till den svenska pianoeliten och har framträtt i USA, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Italien, Schweiz, Österrike, Grekland, Estland, Egypten och Kina förutom mängder av framträdanden i vårt eget land. Dessutom är han flitigt anlitad som ackompanjatör till instrumentalister och sångare. För några år sedan var han solist i Beethovens Kejsarkonsert tillsammans med orkesterföreningen.

Symfoni nr 1

En stor romantisk symfoni avslutar konserten, nämligen Jean Sibelius Symfoni nr 1 i e-moll. Redan i sin första symfoni, där han inspirerades av Tjajkovskij och Bruckner, presenterar han sig som Nordens störste symfoniker. Symfonin består av fyra satser som innehåller det mesta av kraft, skönhet, vemod, kärvhet, lidelse och instrumentalt sjungande.

Dirigenter

Dirigenter är Christer Paulsson i Alfvéns Festspel och Bengt-Åke Lindén i Griegs Pianokonsert och
Sibelius’ symfoni.

Jubileumsskrift

En Jubileumsskrift har framtagits av Christer Paulsson, orkesterns ordförande och tidigare dirigent. Den består av en exposé över orkesterns verksamhet under tio decennier, orkesterbilder, en sammanställning över konsertprogram för spelåren samt en del statistik över dirigenter, solister och mest spelade verk.

Vid konserten kommer en del äldre affischer att ställas ut och kan betraktas i samband med servering i pausen.

Sponsorer

Ett stort och varmt tack till konsertens sponsorer:
Borlänge kommun Kulturnämnden, SSAB samt Länsförsäkringar Dalarna.

Biljetter

Länk till biljettförsäljning: https://www.nortic.se/dagny/event/40508


2022-11-26 - Adventskonsert i Stora Tuna kyrka

Stora Tuna kyrka
26 november klockan 18.00
Borlänge Orkesterförening
dirigent Christer Paulsson
Körsångare från Stora Tuna och Torsångs pastorat
Louise Sundquist, oboe
Arne Mäkiselkä, sång
Helene Larsson, dirigent
Eva Lövgren, piano
Anita Sundmark, orgel
Fri entré

Adventskonsert

Körerna är nu till mångas glädje tillbaka vid den traditionella Adventskonserten. Otto Olssons Advent, Dotter Sion och Hosianna med flera körstycken kommer att ljuda liksom kyrkans mäktiga orgel i Trumpet voluntary av Stainer. Orkestern spelar tre satser ur J S Bachs Orkestersvit i D-dur för stråkar, oboer och trumpeter. I Ouverturen som inleder förekommer soloavsnitt med Eva Unosson vl 1, Ove Rung vl 2, Oskar Andersson vla och Charlotte Liss vlc där särskilt vl 1 har en framträdande roll. De höga trumpetstämmorna framförs av Torbjörn Isaks, Sara Svedin och Per Magnusson. Långsam sats är den berömda Air och den festliga avslutningssatsen har benämningen Gigue. Solist på oboe är Louise Sundquist i ett annat mycket känt stycke – Gabriels oboe av Ennio Morricone - ledmotiv ur filmen The Mission.

Välkommen!
Christer Paulsson
ordförande


2023-03-11 - Tusen och en natt

Tusen och en natt Borlänge Orkesterförening
11 mars kl. 17.00
Hagagymnasiets aula – parkering efter Djäknegatan
Musik: Nikolaj Rimskij-Korsakows Scheherazade op 35
Violinsolist: Anders Jakobsson
Berättare: Linnéa Bäck
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Biljetter: Länk längre ner.

Tusen och en natt

Det här programmet skulle egentligen inleda jubileumsåret 2022 då orkestern fyllde 100 år. Men på grund av pandemirestriktioner så gick inte det. Istället kommer den fantastiska tondikten med inspiration från sagosamlingen Tusen och en natt nu. Det är ett verk i fyra satser:

1. Havet och Sinbad sjöfararens skepp
2. Sagan om prins Kalender
3. Den unge prinsen och den unga prinsessan
4. Festen i Bagdad och skeppsbrottet

Genom hela verket symboliserar violinsolot Scheherazade som är huvudperson i sagosamlingen.
Scheherazade lyckas rädda sitt eget liv genom att berätta tusen sagor för den grymme sultanen.

Soloviolinstämman är synnerligen svår med sitt lyriska tema men också virtuosa kadenser. Vi har lyckats engagera Anders Jakobsson till den uppgiften. Anders som alldeles nyligen gått i pension
från tjänsten som konsertmästare i Dalasinfoniettan är ett välkänt i hela Musik-Sverige.

I en lätt dramatiserad berättelse framträder Linnéa Bäck, skådespelare, bördig från Borlänge, för att ge ytterligare färg åt historien.

För repetition, instudering och dirigering står Bengt-Åke Lindén som länge haft just det här verket på sin önskelista.

Välkommen
Christer Paulsson, Ordförande

Biljetter

Länk till biljettförsäljningen: https://www.nortic.se/dagny/show/173249


2023-05-06 - Vårfestival

Vårfestival Borlänge Orkesterförening
6 klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Tina Ahlin
Forssaängkören
Orkesterdirigent: Bengt-Åke Lindén
Kördirigenter: Maria Cervin och Ove Rung
Pris: 200:-, ungdom 100:- (länk längst ner på sidan)

Vårfestival

Borlänge Orkesterförening har nyligen fyllt 100 år och går vidare i sin strävan att bjuda på på symfonisk musik i olika genrer – klassiskt och populärt om vartannat. Nu är det dags för Vårfestival med Lille Bror Söderlundhs fina vals ”Blomma min stad” som åter sätter sin signatur på konserten.

Som solist har vi engagerat Tina Ahlin som får räknas till en av Sveriges mest turnerande artister. Hon är verksam som sångerska, pianist, munspelare, dragspelare, kompositör och arrangör. Har varit programledare i otaliga TV- och radioprogram, gjort revyer, teater och julshower. Med en naturlig glädje och drivkraft lyfter hon medmusikanter och smittar av sig till publiken.

2022 gav Tina ut en svit med tonsättningar av Tage Danielssons dikter i urval. Hon har också fått stipendium från Sällskapet Tage Danielssons vänner. En del tonsättningar kommer att finnas med i programmet i nyskrivna arrangemang för orkester av David Lundblad. Kopplingen till Hasse och Tage ligger också till grund för orkesterns programval. Deras revy Spader Madam bygger på musik av Franz Schubert och därifrån spelas Uvertyr och mellanaktsmusik samt Menuett ur Symfoni nr 5.

Bland övrig musik kan nämnas Änglamark i arr av Hans Ek och ett Medley ur Musikalen Guys and Dolls av den kände arrangören Calvin Custer.

Tina Ahlin kommer också att göra en egen avdelning och sjunga tillsammans med Forssaängkören.

Konserten ges i två avdelningar á 45 minuter. Däremellan servering i Ljushallen som Forssaängkörens föräldraförening står för.

Välkommen till en härlig Vårfestival som kommer att muntra upp sinnena och bjuda på blomsterregn över publiken.

Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterföreningen

Parkering sker bäst efter Djäknegatan där man står fritt på lördagar.
Det finns två ingångar - dels stora entrén från Läroverksgatan men även direkt till aulans foajé från Djäknegatan.

Biljetter

https://www.nortic.se/ticket/show/183109


2023-10-14 - Brahms och Dvorak

Brahms och Dvorak Borlänge Orkesterförening
14 oktober klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Johannes Paulsson, violin
Dirigent: Mario Gropsianu
Pris: 200/100:- (Länk längst ner på sidan.)

J Brahms Violinkonsert D-dur opus 77

Två av musikhistoriens riktigt stora mästerverk presenteras på denna konsert med Borlänge Orkesterförening. Ska man rangordna alla konserter för violin och orkester så hamnar Brahms konsert obestridligen i topp. Johannes Paulsson tar här ett stort kliv fram från Dalasinfoniettans förstafiolstämma. För ett år sedan gjorde han ett bejublat framträdande i en violinkonsert av Saint-Saëns tillsammans med Dalarnas Orkesterförening i Falun. Då liksom nu tillsammans med dirigenten Mario Gropsianu, utbildad i Rumänien, men i många år verksam som kontrabasist och dirigent i Sverige.

A Dvorak Symfoni nr 8 G-dufr opus 88

Dvoraks Symfoni nr 8 är fylld av böhmisk folkton och romantisk klangfärg. Tillsammans med den nionde (Nya världen) är det den mest spelade och omtyckta bland tonsättarens stora orkesterverk.

Biljetter

https://www.nortic.se/ticket/event/50366


2023-12-02 - Adventskonsert

Adventskonsert Borlänge Orkesterförening
Kyrkomusiker
Kyrkokörer
Lördag 2 december kl. 18.00
Stora Tuna kyrka
Solist: Hanna Eklund Svensson, oboe
Orkesterdirigent: Bengt-Åke Lindén
Fotograf: George Grigoriadis

Adventskonsert

Solist vid årets adventskonsert är Hanna Eklund Svensson som under många år varit oboist i Dalasinfoniettan. Hon är numera bosatt i Örebro men växte upp i Borlänge där hon började spela oboe i musikskolan för Pär Sjöberg och deltog i orkesterverksamheten med Borlänge Skolors Musikkår, Ungdomssymfonikerna och Orkesterföreningen. Hon fortsatte sina studier vid Falu Konservatorium och därefter Musikhögskolan i Oslo.

Lille Bror Söderlundhs Concertino för oboe och stråkar är ett omtyckt och ofta spelat verk som komponerades 1944 och består av tre korta satser i musikantisk stil där oboen får briljera över stråkets rytmiska harmonier. Styckets längd är ca 15 minuter och består av tre korta satser:
Allegro, Andante sostenuto och Allegro.

Arvo Pärt är den mest spelade av moderna verksamma tonsättare. Han är återbördad till Estland efter många år i Berlin. Fratres (bröder) finns i åtta olika versioner. Den för stråkorkester och slagverk (stor trumma och claves) arrangerades 1983 och bearbetades 1991. Det är ett meditativt men också suggestivt verk där samma mönster upprepas, växer till en höjdpunkt för att sedan gå återgå till stillhet och ro. Arvo Pärt fick Polarpriset 2023.

För övrigt blir det en hel del traditionell musik som hör advent till av Otto Olsson, Vogler, Händel
m fl för kör, orgel och orkester. Som avslutning framförs två satser ur Vivaldis Gloria – festlig och jublande musik för kör och orkester.

/Christer Paulsson


2024-03-09 - Solistkonsert med Annamia Larsson, valthorn

Solistkonsert med Annamia Larsson, valthorn Borlänge Orkesterförening
Lördag 9 mars klockan 18.00
Hagakyrkan
Musik:
Ludvig van Beethoven Uvertyr till Egmont f-moll Op. 68
W A Mozart Hornkonsert nr 4 Ess-dur KV 495
W A Mozart Symfoni nr 35 D-dur KV 385
Solist: Annamia Larsson, oboe
Dirigent: Bengt-Åke Lindén
Pris: 200:-, t.o.m 18 år 100:-
Biljettlänk längst ner på sidan.

Annamia Larsson

Annamia Larsson är en av Sveriges ledande hornister verksam som solist, kammarmusiker och pedagog. Hon är solohornist i Gävle Symfoniorkester, medlem i Stockholm Chamber Brass och ordförande i Sveriges Hornsällskap som i våras hade en helg i Falun med 100 deltagande hornister.
Nyligen blev hon invald som medlem i Musikaliska akademien.
Hon har också blivit känd som ”youtubestjärna” med klipp där hon spelar Wagners Siegfried-
signal. ’Det är helt enkel en solist i världsklass som gästar orkesterföreningen.

Mozarts fjärde hornkonsert

Mozarts fjärde hornkonsert skrevs 1786 till Ignaz Leutgeb till vilken han även dedicerade de tre tidigare hornkonserterna K412, 417 och 447. Konserten består av tre satser Allegro maestoso, Romance Andante cantabile samt ett avslutande Rondo Allegro vivace.

Egmont

Beethoven komponerade skådespelsmusik till Goethes tragedi Egmont 1810. Uvertyren är en kraftfull inledning och den framförs ofta separat medan man inte hör de följande nio satserna lika ofta.

Haffnersymfonin

Mozarts Symfoni nr 35 kallas ofta för ”Haffner”. Till borgmästaren i Salzburg Siegmund Haffner
beställdes en festserenad för att fira att han blivit adlad. Det blev en serenad i flera satser som Mozart sedan arbetade om till en symfoni. Första satsen, Allegro con spirito, är ett pompöst stycke men också med ett storslaget kontrapunktiskt arbete, andra satsen ett älskvärt Andante, tredje satsen en Menuett med stor kontrast i triodelen och sista satsen, Presto, en hisnande festyra. Mozart när han är på sitt allra bästa humör!

Välkommen på konsert!

Christer Paulsson
Ordförande

Biljetter

https://www.nortic.se/ticket/event/54160


2024-05-04 - Vårfestivalen

Vårfestivalen Borlänge Orkesterförening
4 maj klockan 17.00
Hagagymnasiets aula
Solist: Bengan Jansson
Forssaängkören
Orkesterdirigent: Bengt-Åke Lindén
Kördirigenter: Maria Cervin, Camilla Last och Ove Rung
Biljetter: Länk längst ner på sidan.

Vårfestival med Bengan Jansson, Orkesterföreningen och Forssaängkören

Kännetecknande för Bengan Jansson och hans konserter är humor, ett närmast osannolikt musikaliskt sväng och en nära kontakt med publiken. Han rör sig lika lätt i jazz som folkmusik, visa och musik-komik. En och annan Allan Edwall-låt/anekdot får ofta komma upp på scenen. Bengan har gjort otaliga TV- och radioprogram under åren, bland annat caféprogram och allsång på Skansen i SVT samt som körledare i Körslaget.

Blomma min stad

Traditionsenligt får ni så klart höra Lille-Bror Söderlundhs fina vals Blomma min stad som blivit vår egen signaturmelodi ackompanjerad av ett blomsterregn över publiken.

Forssaängkören

Forssaängkören kommer att bjuda på några egna nummer och ett medley ur den ständigt aktuella musikalen Les Misérables tillsammans med orkestern.
Musiken i Leonard Bernsteins West Side Story förlorar aldrig i slagkraft vilket kommer att visa sig i det urval av låtar som orkestern kommer att framföra.

Borlänge orkesterförening

Leroy Anderson amerikansk populärkompositör och orkesterledare av svensk härkomst skrev en mängd stycken i den lättare genren. De hör numera till underhållningsmusikens standardrepertoar. Av dessa spelar orkesterföreningen Sandpapperbaletten, Belle of the Ball och Bugler`s Holiday.

Storslagen orkesterprakt med smattrande trumpeter bjuds på i Rimskij-Korsakoffs Cortége ur balettoperan Mlada.

Konserten ges i två avdelningar à ca 45 minuter. Däremellan står Forssaängkörens föräldraförening för servering i Ljushallen.

Parkering

Parkering sker bäst efter Djäknegatan där man står fritt på lördagar.
Det finns två ingångar – dels stora entrén från Läroverksgatan och dels direkt in till aulans foajé från Djäknegatan. Kommer man norr ifrån kan det vara svårframkomligt beroende på förberedande markarbeten för nya polishuset.

Biljetter finns att köpa i förköp och resterande vid entrén. Enklast att gå via nedanstående länk för att komma till Nortic.
Biljettpriser: 250:- vuxna, 100:- barn och ungdom upp till 18 år.

Välkommen till en härlig Vårfestival med en artist som kommer att glädja och muntra upp oss alla både oss i orkestern och garanterat er i publiken.

Christer Paulsson
Ordförande för Borlänge Orkesterförening

Biljetter

https://www.nortic.se/ticket/event/56857